Runderwissel als snelweg

FREE Nature
7-FEB-2013 - Waar grote grazers leven ontstaan paadjes, zogenoemde wissels, waar tal van dieren zich over voortbewegen. Zo ook in het gebied de Hertenkamp bij het Kroondomein. Deze paadjes worden weer druk belopen door onder andere edelhert, ree en das. Dit bleek uit beelden van een cameraval van Free Nature.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Waar grote grazers leven ontstaan paadjes, zogenoemde wissels, waar tal van dieren zich over voortbewegen. Zo ook in het gebied de Hertenkamp bij het Kroondomein. Deze paadjes worden weer druk belopen door onder andere edelhert, ree en das. Dit bleek uit beelden van een cameraval van Free Nature.

Sinds enkele jaren lopen er Schotse hooglanders en koniks in het gebied de Hertenkamp. Maar daarnaast zijn er nog veel meer dieren die zo nu en dan het gebied bezoeken. Afgelopen december en januari heeft FREE beheerder Arjen Boerman hier en cameraval opgehangen om eens te kijken welke dieren voorbijkwamen. In eerste instantie stond de camera gericht op de aanwezige dassenburcht, zonder succes; later op een van de paadjes, de zogenoemde wildwissels.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Beelden cameraval in de Hertenkamp, december 2012 (filmpje: Arjen Boerman) 

De wissels bleken een ware snelweg voor onder andere ree en edelhert. Vooral de waarneming van het edelhert hier was bijzonder: al eerder waren sporen gevonden, maar het dier zelf hadden we hier nog niet gezien. De edelherten gebruiken het begrazingsgebied om te grazen of om vanuit bosgebied de Hertenkamp door te trekken naar de naastgelegen landbouwgronden. Uiteindelijk kregen we alsnog ook de das in beeld. Ook leerde dit ons dat de Schotse hooglanders en koniks hier niet alleen overdag, maar ook ’s nachts actief zijn.

Het nachtelijke leven bleef vroeger veelal voor onze ogen verborgen. Dankzij nieuwe technieken met onder andere cameravallen krijgen we deze nu steeds beter in beeld.

Schotse Hooglanders in de Hertenkamp (foto: Arjen Boerman)

Tekst: Roeland Vermeulen & Arjen Boerman, FREE Nature
Beelden: Arjen Boerman, FREE Nature