Xylaria arbuscula

Nieuwe soort paddenstoel voor Nederland duikt op in Burgers Bush

Nederlandse Mycologische Vereniging
9-JAN-2013 - Een onschuldig geweizwammetje, dat voorkomt in de tropische Bush van Burgers Zoo, blijkt een nieuwe soort voor Nederland.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Een onschuldig geweizwammetje, dat voorkomt in de tropische Bush van Burgers Zoo, blijkt een nieuwe soort voor Nederland.

Burgers Bush (foto: Menno Boomsluiter)Dierentuinen zijn al lang niet meer alleen een bonte verzameling exotische dieren opgesloten in te krappe kooien. Een moderne dientuin geeft de dieren de ruimte en zorgt voor een zo natuurlijk mogelijke omgeving, en waar dit mogelijk is, aangekleed met tropische planten.

Tegenwoordig maken ook belangrijke plantencollecties deel uit van dierentuinen zoals Burgers Zoo en Diergaarde Blijdorp. Hier wordt een tropische jungle heel effectief nagebootst met een grote collectie bijzondere planten afkomstig van verschillende werelddelen. De Bush in Burgers Zoo is hiervan een prachtig voorbeeld. Een warme vochtige jungle vol met vogels en hagedissen die vrij rondlopen en je pad kruisen. Ongetwijfeld is van iedere vogel, plant, struik en boom de naam en het aantal bekend. Er is echter meer meegekomen met de tropische planten en wie goed kijkt, ziet op verschillende plaatsen een paddenstoeltje staan dat het goed lijkt te doen in deze vochtige omgeving.

Natuurlijk zitten er soorten tussen die buiten in de Nederlandse natuur voorkomen. Maar het warme vochtige klimaat in de Bush zorgt er ook voor dat tropische soorten die meegelift zijn met de planten het er goed doen.

Er zijn zelfs verscheidene nieuwe soorten voor de wetenschap ontdekt in tropische kassen. Onlangs las ik een artikel in een buitenlands mycologisch tijdschrift waarin een soort werd beschreven die ik herkende uit de Bush. Samen met Ab Perdeck(†) heb ik enige jaren geleden zitten puzzelen op een geweizwammetje dat voorkwam in de Bush. De beschrijving in dit tijdschrift kwam helemaal overeen met die van onze vondst.

Xylaria arbuscula in Burgers Bush (foto: Menno Boomsluiter)Er zijn maar weinig mensen die zich bezig houden met tropische geweizwammetjes. Zij hebben wel uitgebreide determinatieliteratuur geschreven die bereikbaar is vanaf het web. Aan de hand daarvan blijkt dat er weinig twijfel over kan bestaan dat het geweizwammetje uit de Bush een nieuwe soort voor Nederland is en dat daarmee een puzzel is opgelost.

Xylaria arbuscula is een soort die blijkbaar wel vaker voorkomt in tropische plantentuinen en soortgelijke omgevingen, maar die nog niet eerder in Nederland was opgemerkt. Ongetwijfeld houden zich nog vele andere soorten paddenstoelen schuil in kassen en tropische omgevingen als de Bush in Arnhem.

Tekst en foto’s: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging