Veld met lange ereprijs in de Vechterweerd

Areaal Lange ereprijs groeit dankzij extensieve begrazing

FREE Nature
9-AUG-2013 - In de Vechterweerd (OV) bloeit de Lange Ereprijs nu volop. De afgelopen jaren is de verspreiding en zijn de aantallen van deze vrij zeldzame plant toegenomen. Lange ereprijs is een plant van oeverruigten en ruige graslanden. De Lange ereprijs komt voor over grote delen van Europa en Azië en vindt langs de Dommel en de Vecht zijn meest westelijke verspreiding.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

In de Vechterweerd (OV) bloeit de Lange Ereprijs nu volop. De afgelopen jaren is de verspreiding en zijn de aantallen van deze vrij zeldzame plant toegenomen. Lange ereprijs is een plant van oeverruigten en ruige graslanden. De Lange ereprijs komt voor over grote delen van Europa en Azië en vindt langs de Dommel en de Vecht zijn meest westelijke verspreiding.

Het beheer van de Vechterweerd bestaat onder andere uit natuurlijke extensieve jaarrond begrazing. Deze begrazing zorgt ervoor dat er ruigtes ontstaan. Zonder de begrazing zou het gebied snel dichtgroeien met bomen en struiken terwijl bij intensieve boeren beweiding juist een dichte grasmat ontstaat. In beide gevallen is er geen ruimte voor de Lange ereprijs. Overstromingen die het gebied zo nu en dan treffen dragen verder bij aan de ontwikkeling van ruige graslanden, hoewel binnen de Vechterweerd de Lange ereprijs de iets drogere en voedselrijkere plekken prefereert.

Velden bloeiende Lange ereprijs (foto: Chris Braat)

Vroeger werd de Lange ereprijs ook wel gehouden als sierplant. Daarnaast is deze plant, die tot wel 120 centimeter hoog kan worden, een belangrijke nectarbron voor tal van insecten. Bloeitijd is in de periode juli – augustus, dus u heeft nog een kleine maand om van deze plant te genieten. De aanwezige Galloways vermijden de plant tijdens dit deel van het jaar door de antivraatstoffen die de plant onsmakelijk maken. Later in het jaar nemen ze de zaden wel in hun vacht mee. In een oude hoefafdruk vinden de zaden een prima kiemplek.

Lange ereprijs (foto: Chris Braat)

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto's: Chris Braat, FREE Nature