Rode Wouw

Benidorm Bastard op de Roofvogelhapping in Lommel?

21-SEP-2012 - Zondag organiseren Natuurpunt en partners een grote Roofvogelhappening in Lommel, waar trektelpost De Maatheide een opendeurdag houdt. Misschien komt Tönn zelfs overvliegen, een gezenderde Bastaardarend op trek van Scandinavië naar Benidorm.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie op [publicatiedatum]

Zondag organiseren Natuurpunt en partners een grote Roofvogelhappening in Lommel, waar trektelpost De Maatheide een opendeurdag houdt. Een dagvullend familie evenement dat de roofvogeltrek maar ook hun bescherming in het vaandel draagt. Waarom nu en waarom in Lommel? Eenvoudig: eind september is het ideale moment om roofvogels te zien en Lommel is daar de ideale plaats voor.

De roofvogeltrek is al een tijdje op gang maar met eind september komen we stilaan op het hoogtepunt. Op de echte topdagen heb je kans op bijzondere aantallen roofvogels met soms meerdere Visarenden, vele tientallen Bruine Kiekendieven, tot twintig Boomvalken, een tiental Rode Wouwen... Kortom: de leukere dagen om op post te staan. 

Rode Wouw, broedvogel van de Oostkantons en doortrekker op de Maatheide (Foto: Raymond De Smet)

Enkele soorten hebben nog een tijdje te gaan en hun trekpiek valt pas rond midden oktober, zoals Buizerd met in die periode soms enkele honderden per plaats per dag, of Sperwers met verschillende tientallen. Of die trek er is of niet, is vooral gerelateerd aan wind en weer: krijgen we wat oostenwind, dan liggen de verwachtingen voor heel wat soorten veel hoger. Soms is het pas wanneer hardnekkige wolkengordijnen verdwijnen, dat de weg naar het zuiden opentrekt en er een hevige, gestuwde roofvogeltrek losbarst. Andere soorten, zoals Smellekens wachten dan weer tot de trek van lijsters, piepers en vinken op gang komt, zo kunnen ze meetrekken met hun voedsel.

Uitzonderlijk zitten er echt vette krenten in de pap: een Zeearend, een Steppekiekendief of zelfs een Schreeuw- of Bastaardarend. In zo'n geval heerst er feeststemming en wordt de champagne ontkurkt.

Tönn vorig jaar boven de trektelpost van Averbode Bos & Heide (foto: Dieder Plu)
Net die spanning stijgt de laatste dagen weer. De gezenderde Bastaardarend Tönn is nu op trek van Scandinavië naar Spanje, waar hij jaarlijks overwintert bij Benidorm. Vorig jaar werd hij op enkele plaatsen in België onderschept. Dit jaar zat hij op 18 augustus al bij Lubeck, ten noordoosten van Hamburg, maar hij keerde terug naar Skagen in Denemarken. Op 16 september zakte hij terug af naar Lubeck, pleisterde enkele dagen in het Duitse Hannover en nu zakt hij verder af in onze richting. Natuurpunt hoopt gespannen dat hij nog even wacht en op zondag misschien wel via Lommel ons land binnenvliegt. De stijgende lucht die wordt gecreëerd op de zandwinning van Sibelco zorgt voor ideale thermiekzuilen, roofvogels gebruiken die om cirkelend hoogte te winnen.

Helemaal geen toeval dus dat de Roofvogelhappening aan Akindo in Lommel doorgaat. Veel roofvogels waaien via de Kempen ons land binnen, vervolgen hun route over de Kempense Heuvelrug of riviervalleien en vliegen parallel aan de West-Europese kustlijn naar hun overwinteringsgebied. De ideale gelegenheid dus om getuige te zijn van de spectaculaire vogeltrek.

> Lees alles over de Roofvogelhappening in Lommel

Tekst: Gerald Driessens, Natuurpunt Studie