Nyctalus leisleri. Bosvleermuis

Bijzondere vleermuis in Leuvenumse bossen

28-JAN-2013 - Een bijzondere vondst in een bijzonder natuurgebied: vorig jaar is een bosvleermuis gezien in de Leuvenumse Bossen. Onderzoekers zagen het zeer zeldzame diertje tijdens een inventarisatie.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Een bijzondere vondst in een bijzonder natuurgebied: vorig jaar is een bosvleermuis gezien in de Leuvenumse Bossen. Onderzoekers zagen het zeer zeldzame diertje tijdens een inventarisatie.

Wie er wel eens wandelt, weet het: de Leuvenumse bossen zijn een afwisselend gebied waar je oude bomen en open plekken tegenkomt. Precies de omstandigheden waarin vleermuizen zoals de bosvleermuis zich thuisvoelen. Boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten: "Bosvleermuizen eten vooral nachtvlinders en kevers. Ze jagen ’s nachts op open plekken in het bos en boven water. Dat is allemaal te vinden in de Leuvenumse Bossen."

Bosvleermuis (foto: Jeroen Willemsen)

Unieke vondst
Op een legerbasis bij Stroe werd vorig jaar ook een bosvleermuis aangetroffen. Samen met het diertje dat in de Leuvenumse Bossen werd gespot, zijn dat voor zover bekend de eerste waarnemingen van bosvleermuizen op de Veluwe. Mirte: "De bosvleermuis leeft in kraamkolonies van 20 tot 50 dieren, meestal in een oude, holle boom. Het aangetroffen dier was een seksueel actief mannetje. Dat betekent dat er misschien ook vrouwtjes zijn. Toch is de kans dat er al een echte kolonie is klein, omdat er op de Veluwe pas twee dieren waargenomen zijn."

Meer dieren in de toekomst
Mirte heeft echter goede hoop dat het zeldzame diertje zich blijvend zal vestigen in de Leuvenumse Bossen: "In de toekomst zal de hoeveelheid oud loofbos afgewisseld met open plekken toenemen. Dat vergroot de kans dat bijzondere soorten als de bosvleermuis zich hier blijvend zullen vestigen. Door met regelmaat de vleermuizen in de bossen te inventariseren kunnen we precies zien of we het beheer goed uitvoeren. Natuurlijk hopen we opnieuw de bosvleermuis te vinden en dan natuurlijk in grotere aantallen. Reden genoeg voor een vervolgonderzoek!"

Bron: Natuurmonumenten
Foto:Jeroen Willemsen, Saxifraga