wandelen in natuur

Wilde natuur stimuleert creativiteit

2-JAN-2013 - Op zoek naar een efficiënte manier om je creativiteit te stimuleren en je brein opnieuw op te laden? Probeer eens een trektocht in de natuur.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt [land] op [publicatiedatum]

Op zoek naar een efficiënte manier om je creativiteit te stimuleren en je brein opnieuw op te laden? Wat schilders en schrijvers al eeuwen weten, is nu voor het eerst wetenschappelijk vastgesteld. Ondergedompeld worden in wilde natuur zorgt ervoor dat je veel inventiever wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kansas en de Universiteit van Utah in de VS dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOSONE.

Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat een wandeling in de natuur het leesvermogen en het kortetermijngeheugen van mensen verbetert. Maar effecten op creatieve vaardigheden werden nog nooit gemeten. Tot nu. 

Wandelen in de natuur wakkert de creativiteit aan (foto: Eric Malfait)De onderzoekers stuurden 56 proefpersonen op een 4 tot 6-daagse tocht in de natuur. Belangrijk daarbij was de ze geen toegang hadden tot smartphones, iPads of andere elektronische communicatiemiddelen. Op het einde van de tocht bepaalden de onderzoekers het creatief denkvermogen van de deelnemers. Dat gebeurde met de Remote Associates Test (RAT), een klassieke maatstaf voor creatief en probleemoplossend denken. Resultaat? Na de trektocht scoorden de backpackers tot anderhalf keer beter dan een groep die de test aflegde zonder eerst de natuur in te zijn getrokken.

Of de verbetering van de creativiteit te wijten is aan de verhoogde blootstelling aan de natuur of aan een verminderde blootstelling aan technologie, of de gecombineerde invloed van beide, konden de wetenschappers niet bepalen. Dat is voer voor verder onderzoek.

Dagdromen zorgt voor creativiteit
Uit hersenonderzoek blijkt dat ons brein overschakelt op een soort standaard modus wanneer we ons nergens specifieks mee bezig houden. Dagdromen of wandelen, bijvoorbeeld. Die standaard modus is betrokken bij het creatief denkproces. Door je brein de vrije loop te laten, kom je vaak tot onverwachte oplossingen, zo blijkt. Pas als we ons gaan concentreren, wordt er overgeschakeld naar een andere modus. Daarbij komt de focus te liggen op afhandelen van concrete taken, maar is er minder ruimte voor creatieve oplossingen. Beide processen spelen zich af in de prefrontale cortex, waar het gros van ons denkvermogen huist.

Wandelen in de natuur bevordert de creativiteit (foto: Eric Malfait)

Vandaag de dag blijkt het moeilijk om ons hoofd nog stil te krijgen. Telefoons, tv, radio, toeterende wagens kapen onze aandacht voortdurend. Ook door multitasking en het toegenomen gebruik van moderne communicatietechnologie krijgt ons brein het moeilijk om terug te schakelen naar de standaard modus, zo stellen de wetenschappers. Waarom blootstelling aan de natuur daaraan verhelpt, is nog niet opgehelderd. Maar volgens de onderzoekers is dat het gevolg van de positieve emotionele invloed en de rust die we krijgen van een natuurlijke omgeving. Door het ontbreken van stresserende stimuli wordt de prefrontale cortex opnieuw opgeladen. Natuur brengt rust in het hoofd.

Worstel je met een ingewikkeld probleem? Of heb je nood aan inspiratie? Trek je wandelschoenen aan en ga naar buiten. Wie weet vind je een oplossing. En daalt de muze niet meteen neer? Niet getreurd, je kan er maar van hebben genoten.  

Tekst: Joris Gansemans, Natuurpunt
Foto's: Eric Malfait

Bron:
Atchley RA, Strayer DL, Atchley P (2012) Creativity in the Wild: Improving Creative Reasoning through Immersion in Natural Settings. PLoS ONE 7(12): e51474. doi:10.1371/journal.pone.0051474