Laarzen zijn handig als je de waterkant inventariseert.

Plas en dras; landelijk excursieweekend planten

FLORON
20-JUN-2013 - In het weekend van 22 en 23 juni 2013 organiseert FLORON in heel Nederland excursies naar gebieden op de grens van land en water. Maak kennis met misschien wel de meest karakteristieke planten van Nederland. Met deze excursies start FLORON de viering van haar 25-jarig bestaan.

Bericht uitgegeven door FLORON [land] op [publicatiedatum]

In het weekend van 22 en 23 juni 2013 organiseert FLORON in heel Nederland excursies naar gebieden op de grens van land en water. Maak kennis met misschien wel de meest karakteristieke planten van Nederland. Met deze excursies start FLORON de viering van haar 25-jarig bestaan.

Plas en dras
Een groot deel van Nederland is te beschouwen als delta van een aantal grote rivieren. Veel karakteristieke flora is dan ook te vinden op de overgang van land naar water. FLORON biedt de gelegenheid kennis te maken met deze karakteristieke plantengroei door het organiseren van circa 15 excursies tijdens het weekend van 22 en 23 juni.
Deze excursies zijn een ideale gelegenheid om de planten op de overgang van land naar water te leren kennen. Bovendien krijgen de deelnemers door het inventariseren van een gebied ook een overzicht van de flora aldaar. Klik hier voor een overzicht van deze en andere excursies van FLORON. Deelname is gratis, maar aanmelden is soms nodig.

Laarzen zijn handig als je de waterkant inventariseert (foto: Baudewijn Odé)

Jubileum FLORON
FLORON onderzoekt met haar waarnemers al 25 jaar de wilde flora van Nederland. In die tijd zijn meer dan 10 miljoen waarnemingen van wilde planten bij elkaar gebracht door vrijwillige deskundigen, zogenaamde floristen. Dankzij al deze gegevens weten we behoorlijk goed van het wel en wee van de planten in Nederland. We kunnen zeldzame soorten daardoor veel gerichter beschermen.

FLORON organiseert in het jubileumjaar twee weekenden waarin door het hele land thematische plantenexcursies worden verzorgd. Buiten de bovengenoemde excursies worden op 24 en 25 augustus excursies georganiseerd met het thema “stadsplanten”.
Daarnaast organiseert FLORON een landelijke lezingendag in december, met een aangepast programma.

24uurnatuur
Toevallig valt de zaterdagexcursie van FLORON samen met de landelijke natuurdag van 24uurnatuur. Reden te meer om die dag een grote hoeveelheid plantwaarnemingen aan de Nationale Databank Flora en Fauna toe te voegen.

Tekst en foto: Baudewijn Odé, FLORON