Limnobium laevigatum

Gevaarlijke waterplant ontsnapt in Brussel

9-SEP-2013 - In het moeras van Ganshoren werd op 25 augustus 2013 een nieuwe plantensoort voor België ontdekt: Limnobium laevigatum. Reden om te juichen is dit niet: deze waterplant staat bekend als één van de ergste invasieve waterplanten ter wereld.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]

In het moeras van Ganshoren werd op 25 augustus 2013 een nieuwe plantensoort voor België ontdekt: Limnobium laevigatum. Reden om te juichen is dit niet: deze exotische waterplant staat bekend als één van de ergste invasieve waterplanten ter wereld. 

Op 25 augustus vond Luc Boon in het moeras van Ganshoren (ten NW van Brussel) een voor hem onbekende waterplant. Rutger Barendse herkende de soort als Limnobium laevigatum, een vertegenwoordiger uit de kikkerbeetfamilie. Deze subtropische plant is afkomstig uit Zuid- en Centraal-Amerika en heeft nog geen officiële Nederlandse naam. In het aquariummilieu staat ze bekend als Amazonekikkerbeet.

Jonge plantjes van Limnobium laevigatum vertonen soms een zwelling aan de onderzijde van het blad (Foto: Luc Boon)

Limnobium laevigatum wordt als aquariumplant verkocht in België. Vooral in Noord-Amerika zorgt deze plant als invasieve exoot voor heel wat problemen. Ze heeft immers een enorme voortplantingscapaciteit. De kleine zaden rijpen razendsnel en vormen een tapijt van kiemplantjes die gemakkelijk worden verspreid door de wind, stromingen en bootverkeer. Bovendien verspreidt de plant zich ook vegetatief: afgebroken stukjes kunnen dus nieuwe planten vormen.  Welke eisen Limnobium laevigatum aan de waterhabitat stelt, is nog niet echt duidelijk. Wel is bekend dat ze zachte wintertemperaturen (tot 0 °C) kan doorstaan. Of ze ook strengere winters kan overleven, valt nog af te wachten. Hoe dan ook, de vondst in Ganshoren is alarmerend.

Deze exoot kan het wateroppervlak snel bedekken en zo zuurstof en licht wegnemen met nadelige gevolgen voor het overige waterleven (Foto: Luc Boon)

Net als andere invasieve waterplanten (bv. Watercrassula) kan Limnobium laevigatum grote delen van het wateroppervlak bedekken. Zuurstof en licht kunnen dan niet meer tot in het water doordringen, wat nadelig is voor alle andere waterleven. De vindplaats in Ganshoren zal dan ook nauwlettend worden opgevolgd. Ook de waterlopen in de buurt worden best gecontroleerd op de aanwezigheid van deze exoot. Of deze aquariumplant in België echt voor problemen zal zorgen, is nog niet zeker. Exotische waterplanten als Grote vlotvaren of Watersla geven in België tot nog toe geen problemen terwijl die elders in de wereld wel zeer lastige exoten zijn. Maar wat niet is, kan nog komen. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ roept Natuurpunt alle aquariumhouders en eigenaars van tuinvijvers op om overtollige planten niet in de vrije natuur te dumpen. Als uitheemse waterplanten invasief worden, kan dat immers desastreuze ecologische en economische gevolgen aannemen.

Om een goed zicht te krijgen op de verspreiding van invasieve exoten en - indien nodig - zo snel mogelijk actie te ondernemen, richtte Natuurpunt Studie in samenwerking met de overheid hiervoor een meldpunt op.

Tekst: Roosmarijn Steeman, Natuurpunt Studie
Foto’s: Luc Boon