Nu ideaal moment om nestkast op te hangen

Vogelbescherming Nederland
18-FEB-2014 - Met het broedseizoen voor de deur is februari de ideale maand om een nestkastje op te hangen. Veel vogels zijn al op zoek naar een geschikte nestgelegenheid en nu al een kastje ophangen voorkomt verstoring. Het ophangen van een nestkast is een makkelijke manier om vogels te helpen; voor veel vogels is goede huisvesting namelijk steeds moeilijker te vinden.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Met het broedseizoen voor de deur is februari de ideale maand om een nestkastje op te hangen. Veel vogels zijn al op zoek naar een geschikte nestgelegenheid en nu al een kastje ophangen voorkomt verstoring. Het ophangen van een nestkast is een makkelijke manier om vogels te helpen; voor veel vogels is goede huisvesting namelijk steeds moeilijker te vinden.

Week van de Nestkast
Koolmees bij nestkast (foto: Vogelbescherming)Voor de negende keer organiseren Vogelbescherming Nederland en CJ WildBirdfoods de Week van de Nestkast, dit jaar van 17 tot en met 23 februari. In de Week van de Nestkast wordt aan deelnemers gevraagd de broedende vogels dit voorjaar goed in de gaten te houden, uiteraard zonder ze te verstoren. De broedgegevens kunnen via de website www.weekvandenestkast.nl worden gemeld.

Nestkast kopen of zelf maken?
Een goede nestkast is gemaakt van stevig, dik hout en heeft een degelijke constructie. De kast heeft weinig kieren en is goed schoon te maken. Voor de bevestiging van een nestkast aan een boomstam kunnen het beste aluminium spijkers gebruikt worden. Die roesten niet en zijn er weer makkelijk uit te halen. De grootte van de invliegopening bepaalt welke vogel wel en welke vogel niet in een nestkast kan.

  • 25 tot 28 mm: pimpelmees, zwarte mees, glanskop, matkop
  • 30 tot 32 mm: koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger, zwarte mees, pimpelmees
  • 34 tot 35 mm: huismus, koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger
  • 40 mm: ringmus
  • 45 mm: spreeuw
  • 30 x 50 mm: gekraagde roodstaart

Een nestkast kan eenvoudig zelf worden gemaakt. Voor de Week van de Nestkast heeft CJ WildBirdfoods drie speciale nestkasten ontwikkeld voor de koolmees, pimpelmees en huismus. De kasten zijn verkrijgbaar bij www.vogelbescherming.nl en www.vivara.nl.

Tekst: Nadja Jansma, Vogelbescherming Nederland
Foto: Vogelbescherming Nederland