Jonge eekhoorns VOOR EENMALIG GEBRUIK

Eekhoornkalender februari: eerste eekhoorns van 2014 geboren

Zoogdiervereniging
21-FEB-2014 - Afgelopen week bereikte ons het bericht dat de eerste eekhoorns van 2014 zijn geboren. Op zich niet opvallend dat dit zo vroeg in het jaar is, maar de locatie van het nest is zeker opvallend. Het nest bevindt zich namelijk in het dak van een woonhuis. Dit komt zeker elk jaar een paar keer voor, meestal niet tot vreugde van de mensen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Afgelopen week bereikte ons het bericht dat de eerste eekhoorns van 2014 zijn geboren. Op zich niet opvallend dat dit zo vroeg in het jaar is, maar de locatie van het nest is zeker opvallend. Het nest bevindt zich namelijk in het dak van een woonhuis. Dit komt zeker elk jaar een paar keer voor, meestal niet tot vreugde van de mensen.

De eigenaar van de woning bemerkte de afgelopen weken geluiden vanaf het dak die leken op geknaag. Nu krijgen we vaker dergelijke telefoontjes bij de Zoogdiervereniging en de Eekhoornopvang en doorgaans gaat het dan om muizen, ratten of steenmarters. Daarom werd de bewoner gevraagd eens te kijken of er iets te vinden is aan knaagschade en er een foto van te maken ter beoordeling. Al snel volgde toen een foto met een nest van een eekhoorn, waar minimaal twee jongen van ongeveer één week oud in liggen (zie foto). Het nest wordt nu verder met rust gelaten.

Het eekhoornnest in het dak van een woonhuis (foto: Ronny van Dijk)

Als vrouwelijke eekhoorns in een goede conditie zijn, dan zijn nesten eind februari normaal. Bij de eekhoornopvang is zelfs wel eens een nestje binnengebracht in januari. Eekhoorns krijgen per worp twee tot vijf jongen. Bij de geboorte zijn de jongen kaal en blind en wegen slechts 8,5 gram. Na drie weken is de haargroei dusdanig ver gevorderd dat al vaag de bekende kleurstelling van de eekhoorn tevoorschijn komt (witte buik). Na 28 dagen gaan de ogen open en wegen ze ongeveer 70 gram. Vanaf hun 40ste levensdag kunnen de jongen het nest verlaten om hun omgeving te verkennen. In het begin blijven ze daarbij dicht bij het nest. De jongen worden ongeveer negen tot tien weken gezoogd, waarna ze overstappen op vast voedsel. De jongen proberen daarna nog wel om af en toe bij hun moeder te zogen, maar die laat dat doorgaans niet toe. Na drie maanden worden de jongen door hun moeder verdreven en moeten ze hun eigen leefgebiedje zoeken.

2014 is het jaar van de Eekhoorn. De Zoogdiervereniging en Stichting Eekhoornopvang Nederland organiseren diverse activiteiten waaronder een landelijk eekhoornweekend op 17 en 18 mei. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandeeekhoorn.nl.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: Ronny van Dijk