Koninginnenpage overtuigende winnares Vlinderverkiezing

De Vlinderstichting
29-APR-2013 - Uit de vlinderverkiezing van Vroege Vogels is de koninginnenpage als overtuigende winnares uit de bus gekomen, gevolgd door boomblauwtje en dagpauwoog. Oranjetipje eindigde op de vierde plaats en na een gat van enkele honderden stemmen gehakkelde aurelia op vijf.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Uit de vlinderverkiezing van Vroege Vogels is de koninginnenpage als overtuigende winnares uit de bus gekomen, gevolgd door boomblauwtje en dagpauwoog. Oranjetipje eindigde op de vierde plaats en na een gat van enkele honderden stemmen gehakkelde aurelia op vijf.

Koninginnenpage is de duidelijk winnares van de Vlinderverkiezing (foto: Kars Veling)Meer dan 14.000 mensen hebben gestemd op hun favoriete vlinder en afgelopen zondag is in het radioprogramma Vroege Vogels de uitslag bekend gemaakt. Er was een duidelijk top vier, met allemaal meer dan duizend stemmen. De eerste nachtvlinder is de kolibrievlinder die op de tiende plek eindigde. Ook de nachtvlinders grote beer, groot avondrood en sint-jacobsvlinder eindigden bij de eerste 15.

Niet helemaal onverwacht stemden de meeste mensen voor de koninginnenpage. Deze grote, met geel, zwart, rood en blauw prachtig gekleurde vlinder vergaarde bijna 1500 stemmen. Koninginnenpage kwam in de veertiger jaren van de vorige eeuw redelijk wijd verbreid voor, maar vanaf 1970 werd het een zeldzame soort, die alleen in Zuid-Limburg nog voorkwam. De laatste twintig jaar is de soort weer aan een comeback bezig en ten zuiden van de grote rivieren is het een regelmatige verschijning, ook in tuinen. Ook in het noorden wordt de soort wel gezien en worden er wel rupsen gevonden, bijvoorbeeld in moestuintjes op de worteltjes of op kervel of dille. Buiten de tuin planten ze zich voort op de wilde peen, die regelmatig in wegbermen te vinden is.

De nummer 2, boomblauwtje (foto: Kars Veling)De nummer twee was onverwacht het boomblauwtje. Het is een algemene soort die ook veel in tuinen gezien wordt, maar bijvoorbeeld citroenvlinder, kleine vos en atalanta zijn bekendere tuinsoorten. Een verklaring voor de hoge klassering is wellicht de prachtige foto die op de site te zien was. Mensen die niet erg in de vlinders zitten en toch mee hebben gedaan met de verkiezing hebben wellicht gewoon uit de plaatjes hun mooiste vlinder gekozen en dan is het felblauwe boomblauwtje op de bovenste rij een prima kandidaat.

De bekende dagpauwoog eindigde op de derde plaats (foto: Kars Veling)De dagpauwoog is wel een typische en bekende tuinvlinder die veel mensen kennen en die met de derde plaats dan ook hoog eindigde. Dagpauwogen zijn in de warme periode begin maart maar weinig gezien, maar de laatste warme dagen van april komen er toch weer flink wat meldingen binnen. De soort heeft het moeilijk gehad de afgelopen tien jaar door een aantal warme winters op rij, maar lijkt zich nu weer wat te herstellen.

 

Oranjetipje is de komende weken nog volop te zien (foto: Kars Veling)De enige soort die verder nog meer dan duizend stemmen vergaarde was het oranjetipje. Deze soort gooide hoge ogen omdat het een typische voorjaarsvlinder is, die op dit moment tevoorschijn komt. De mannetjes zijn wit met een prachtige en opvallende oranje vleugeltop. Het is niet een typische tuinvlinder, maar bij een mooie voorjaarsfietstocht kom je de soort in veel delen van het land toch regelmatig tegen.

 

Op de laatste plaats van de vlinder top veertig is het koevinkje geëindigd, maar die laat zich daar niet door uit het veld slaan. Desgevraagd geeft de vlinder aan: “Ik en mijn soortgenoten zien het als een grote uitdaging om bij een volgende verkiezing hoger te eindigen”.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting