Kleinste jager uit koers

Ecomare
12-SEP-2014 - In deze tijd van het jaar trekken er heel wat zeevogels langs onze kust. De kleinste jager is één van de zeldzaamste die je dan kunt zien. Ze trekken in de herfst over zee van de broedgebieden in het hoge noorden naar het zuiden van de Atlantische Oceaan om te overwinteren. Dat zijn dan volwassen vogels en jongen die daar uit het ei zijn gekomen. Bij Camperduin (Noord-Holland) werd dit weekend een heel bijzondere kleinste jager gezien. Het dier was in zijn tweede kalenderjaar, het jaar dat deze vogels meestal op het zuidelijk halfrond doorbrengen, ver uit de buurt van onze kust. De vogel werd dus op een voor zijn leeftijd vreemde plek gezien.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

In deze tijd van het jaar trekken er heel wat zeevogels langs onze kust. De kleinste jager is één van de zeldzaamste die je dan kunt zien. Ze trekken in de herfst over zee van de broedgebieden in het hoge noorden naar het zuiden van de Atlantische Oceaan om te overwinteren. Dat zijn dan volwassen vogels en jongen die daar uit het ei zijn gekomen. Bij Camperduin (Noord-Holland) werd dit weekend een heel bijzondere kleinste jager gezien. Het dier was in zijn tweede kalenderjaar, het jaar dat deze vogels meestal op het zuidelijk halfrond doorbrengen, ver uit de buurt van onze kust. De vogel werd dus op een voor zijn leeftijd vreemde plek gezien.

Iets mis
Deze bijzondere kleinste jager werd op zaterdagmiddag 6 september door Maurits Martens in de Putten bij Camperduin ontdekt.  Algauw bleek dat er ook iets mis was met de gezondheid van het dier. Voor de ogen van de vogelaars verslechterde zijn conditie. Vader en zoon Martens brachten hem daarom naar Ecomare. Helaas lukte het de dierverzorgers niet meer om het dier er bovenop te krijgen, een paar uur later stierf deze bijzondere bezoeker.

De kleinste jager bij Camperduin (foto: Maurits Martens)

Wereldreizigers
Kleinste jagers komen uit het ei in de broedgebieden op de toendra’s en hoogvlaktes van Zweden, Noorwegen, Finland, Rusland, Groenland en Canada. Vrij snel daarna moeten ze een lange reis maken, want de jonge vogels overwinteren net als hun ouders op het water van de zuidelijke Atlantische Oceaan. Dat zijn heel wat zeemijlen! Pas in hun derde kalanderjaar trekken ze in het voorjaar weer voor het eerst naar de noordelijke toendra’s. De jongere dieren blijven tot die tijd op het zuidelijk halfrond. Die zien we hier dus alleen maar wanneer ze flink uit koers zijn geraakt.

Zeevogels
Kleinste jagers zijn echte zeevogels. Ze komen alleen aan land om te broeden. Ook tijdens de trek mijden ze land zoveel mogelijk en reizen ze bij voorkeur over zee. Op zee eten ze voornamelijk vis en aas. Soms roven ze dat uit de bek van andere vogels, waarbij ze die net zo lang achterna jagen totdat ze hun prooi laten vallen of uitbraken.

Meer weten?
Omdat het om zo’n bijzonder dier ging, is de kleinste jager overgedragen aan wetenschappers die de vogel verder zullen onderzoeken. Daarna zal hij worden opgenomen in de nationale collectie van natuurmuseum Naturalis.

Tekst: Ecomare
Foto: Maurits Martens