Slecht weer? Ga vogelen aan de kust!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
31-AUG-2010 - Met alle regen en wind van de afgelopen dagen zijn er in het binnenland nauwelijks vogels te bekennen: ze houden zich liever schuil in de struiken. Hoe anders is het aan de kust waar menig zeevogel langs de vloedlijn snelt. Nu is de tijd om daar jagers en pijlstormvogels te spotten.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 31 augustus 2010

Met alle regen en wind van de afgelopen dagen zijn er in het binnenland nauwelijks vogels te bekennen: ze houden zich liever schuil in de struiken. Hoe anders is het aan de kust waar menig zeevogel langs de vloedlijn snelt. Nu is de tijd om daar jagers en pijlstormvogels te spotten.

Kleinste jager (foto: IVN Vecht & Plassengebied) Het enige voordeel van het bizar slechte weer van de laatste dagen is het feit dat er een grotere kans is om leuke zeevogels langs de kust te zien. Omdat de wind al een paar dagen uit de west tot noordwesthoek waait, worden trekkende zeevogels meer naar onze kust geblazen. Tussen de vele buien door zijn er dan ook diverse jagers en pijlstormvogels te zien. Langs Westkapelle, een van dé hotspots als het gaat om zeetrek, werden recent alweer een kleinste jager en een vale pijlstormvogel (voor vogelaars: vale pijl) waargenomen. Ook de eerste vorkstaartmeeuwen van het najaar zijn alweer gezien. Jan-van-genten zijn met een beetje geluk bijna het jaarrond aan te treffen, maar in deze tijd van het jaar nemen de trekkende aantallen toe.

Zo ziet u maar weer: ook slecht weer is geen reden om binnen te blijven. Of u moet niet van zeevogels houden natuurlijk...

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied