voor eenmalig gebruik, Het mosdiertje Pentapora

Nieuw voor Nederland: het mosdiertje Pentapora

Ecomare
3-APR-2014 - Als een kanten koraaltje zaten kalkskeletjes vastgehecht aan een plastic krat: het mosdiertje Pentapora. Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond ze op het strand van de Texelse Hors. “Zodra er iets van plastic aanspoelt bekijk ik het goed om te zien of er bijzondere diertjes op zitten” zegt Sytske. Het bleek dit keer een diersoort te zijn die nog nooit in Nederland was gevonden. Een primeur dus!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Als een kanten koraaltje zaten kalkskeletjes vastgehecht aan een plastic krat: het mosdiertje Pentapora. Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond ze op het strand van de Texelse Hors. “Zodra er iets van plastic aanspoelt bekijk ik het goed om te zien of er bijzondere diertjes op zitten” zegt Sytske. Het bleek dit keer een diersoort te zijn die nog nooit in Nederland was gevonden. Een primeur dus!

Mosdiertjes
Mosdiertjes zijn hele kleine zeediertjes die in kolonies samenleven. Ze bouwen stevige kalkhuisjes die bij elke soort anders zijn. Een kolonie zit altijd vast op een harde ondergrond. Veel mosdiertjeskolonies vormen platte korstjes van kalk op schelpen, stenen en plastic. Andere zien eruit als kanten blaadjes en takjes. Die zijn niet van kalk, maar van hoornachtig materiaal. Als je goed kijkt valt op dat al die bouwsels uit een groot aantal verschillende deeltjes bestaan die stevig aan elkaar vast zitten. Elk ‘huisje’ is hooguit een millimeter groot. Het diertje steekt de tentakels, waarmee het plankton eet, naar buiten. 

Het mosdiertje Pentapora (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Pentapora
Het kalkskelet van Pentapora is opvallend omdat de skeletjes haaks op de ondergrond staan en daardoor een kantpatroon vormen. De levende dieren zijn oranje van kleur. Aan de kusten van het Kanaal en Zuid-Engeland komt Pentapora veel voor. Maar in Nederland was dit mosdiertje nog nooit eerder aangespoeld. Dankzij het drijvende krat hebben we er nu een nieuwe soort bij.

Close-up van het mosdiertje Pentapora (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over mosdiertjes

Tekst: Ecomare
Foto's: Sytske Dijksen, Foto Fitis