Harig mosdiertje

Natuurjournaal 5 februari 2023

Nature Today
5-FEB-2023 - Harig mosdiertje spoelt aan en er is meer strandleven dan je denkt.

Op het strand, aan de vloedlijn, zijn altijd aanspoelsels te vinden waarvan je op het eerste gezicht niet weet wat het zijn. Die lichtgekleurde beige plukjes bijvoorbeeld, die er altijd wel tussen liggen. Het lijkt net zeewier, maar voelt niet als een plant. Als je goed kijkt, zie je de structuur en heel veel stekeltjes. Het plukje voelt ruw en broos aan, je hebt dan ook geen plant in handen, maar het skelet van een harig mosdiertje. En niet van eentje, maar van duizenden! Deze diertjes van nog geen millimeter groot wonen elk in een piepklein kalkachtig huisje van waaruit ze het zeewater filteren. Ze kunnen samen als een korst op wier, schelpen en stenen groeien. En als die er niet zijn, maken ze dus zelf een wiervormige kolonie.

Strandplevieren broeden op het strand

Zo’n strand lijkt leeg. Een paar meeuwen, aangespoelde schelpen en misschien een drieteenstrandloper. Hoeveel dieren zijn er verder nou te vinden? Meer dan je denkt, dat zie je in nieuwe documentaire ‘Strand‘ die vanavond op NPO2 te zien is.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Michel Langeveld, Wikimedia Commons; Luc Hoogenstein, Saxifraga