Limenitis camilla. Kleine ijsvogelvlinder

Kleine ijsvogelvlinder gezien op Boerskotten

24-JUN-2014 - De boswachters van Natuurmonumenten deden een bijzondere waarneming op landgoed Boerskotten in Overijssel: de kleine ijsvogelvlinder. Twente is een van de weinige plekken in Nederland waar deze zeldzame vlinder nog voorkomt.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De boswachters van Natuurmonumenten deden een bijzondere waarneming op landgoed Boerskotten in Overijssel: de kleine ijsvogelvlinder. Twente is een van de weinige plekken in Nederland waar deze zeldzame vlinder nog voorkomt.

Kamperfoelie als waardplant
De kleine ijsvogelvlinder vliegt van juni tot en met augustus. Hij leeft op open plaatsen in vochtige bossen en komt vooral in Twente en de Achterhoek voor. Een belangrijke voorwaarde voor de vlinder is de aanwezigheid van kamperfoelie. De rups van de kleine ijsvogelvlinder leeft namelijk alleen op deze plant. Dat noemen we de waardplant van deze vlindersoort.

Kleine ijsvogelvlinder (foto: Marijke Verhagen)

Zelf vlinders kijken?
Ga op zondag 13 juli mee op zoektocht naar mooie fladderaars in het Roderveld. Een bijzonder gebied met veel afwisseling: heide, poelen, kleine weilanden met houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen. Perfect voor vlinders. Met een beetje geluk komt u zelfs de kleine ijsvogelvlinder tegen.

Aanmelden voor Vlinderexcursie in Roderveld

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Marijke Verhagen, Saxifraga