Doe mee aan de Nationale huis- en tuinspinnentelling 2014

14-SEP-2014 - In ons land komen honderden soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of zelfs in huis? Het VARA-programma Vroege Vogels organiseert vanaf zondag 14 september de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Een week lang mag iedereen op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Zondag 21 september maken presentatoren Menno Bentveld en Janine Abbring de resultaten bekend.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In ons land komen honderden soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of zelfs in huis? Het VARA-programma Vroege Vogels organiseert vanaf zondag 14 september de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Een week lang mag iedereen op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Zondag 21 september maken presentatoren Menno Bentveld en Janine Abbring de resultaten bekend.

24 spinnen
Samen met Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten, spinnenkenner Peter Koomen van Natuurmuseum Fryslân en Naturalis Biodiversity Center heeft Vroege Vogels een spinnenzoekkaart gemaakt, met daarop 24 spinnen, die je tegen kunt komen in huis en tuin. Zoals de getijgerde lijmspuiter, die ’s nachts sluipend op zoek gaat naar een prooi. Deze spin maakt geen web, maar spuit vanuit de kaken een giftig, plakkerig mengsel over prooien heen.

Spinnenzoekkaart (foto: Vroege Vogels)

De herfstspin kom je vooral tegen in struiken en maakt een wielweb met een zeer open structuur en zonder draden in het centrum. De kruisspin is een middelgrote spin die een wielvormig web maakt en herkenbaar is aan de witte kruisvormige tekening op het achterlijf.

Een soort die je vooral binnenshuis aan kunt treffen is de grote trilspin, een spin die een eeuw geleden nog maar nauwelijks voorkwam in Nederland en nu vrijwel overal. De koffieboonspin leeft in en rondom huizen en maakt een slordig, klein web waar de spin ondersteboven in hangt. De wespspin, die ook wel tijgerspin wordt genoemd, is vanwege haar kleuren misschien wel de meest exotische van allemaal.

Vorig jaar vond de eerste editie plaats van de Nationale huis- en tuinspinnentelling, waarbij de kruisspin als onbetwiste nummer één uit de bus kwam.

Tekst en foto: Vroege Vogels