Orchideeën van Nederland gezocht

Werkgroep Europese Orchideeën
21-SEP-2014 - De afgelopen drie jaar werkten enkele leden van de Werkgroep Europese Orchideeën aan een nieuw boek De Orchideeën van Nederland. De auteurs willen nu alle waarnemingen van orchideeën volledig krijgen. Geef daarom uw waarnemingen van orchideeën door.

Bericht uitgegeven door Werkgroep Europese Orchideeën [land] op [publicatiedatum]

De afgelopen drie jaar werkten enkele leden van de Werkgroep Europese Orchideeën aan een nieuw boek De Orchideeën van Nederland. De auteurs willen nu alle waarnemingen van orchideeën volledig krijgen. Geef daarom uw waarnemingen van orchideeën door. 

Wat kunt u verwachten van het boek?
Anders dan gebruikelijk zal het gehele boek allereerst digitaal worden uitgegeven. Dit houdt in dat het geheel gratis beschikbaar komt. Daarnaast geeft het de auteurs meer vrijheid om een gewichtig werk neer te zetten. Bij gedrukte versies is er namelijk altijd een spanningsveld tussen het aantal pagina's en het betaalbaar houden van een werk. Het boek zal boordevol informatie staan over orchideeën en rijkelijk voorzien zijn van foto's. Onder andere zal aandacht besteed worden aan de ecologie van alle soorten, waaronder de levenscyclus. Het boek zal ook een geheel geïllustreerde determinatiesleutel bevatten voor alle Nederlandse orchideeën. Dit houdt in dat alle determinatiekenmerken die besproken worden, duidelijk afgebeeld staan. De komende tijd zal een deel van informatie die in het boek verschijnt, op een speciale website geplaatst worden.

Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata subsp. maculata) (foto: Mark Meijrink)

Orchideeën gezocht!?
Waarschijnlijk kent u het wel...U slaat een verspreidingsatlas open, bekijkt het kilometerhok of uurhok van uw woonplaats en constateert dat net die ene soort niet ingetekend staat. Hebt u orchideeën in uw omgeving staan? Geef dan uw waarnemingen door. Let op: voor verspreidingsgegevens zijn de auteurs enkel geïnteresseerd in waarnemingen op kilometerhokniveau. Het opgeven van de exacte locatie is dus niet nodig!

Rietorchis (Dactylorhiza praetermissa) (foto: Mark Meijrink)

Opmerking bij het doorgeven van waarnemingen
Bij het doorgeven van waarnemingen vragen wij u rekening te houden met het volgende:

  • De waarneming(en) levert u bij voorkeur aan op kilometerhokniveau
  • De waarnemingen zijn van na 2000
  • De waarnemingen zijn gedaan in Nederland

Hoe geef ik de waarnemingen door?
Uw waarnemingen kunt u doorgeven via deze invulsheet (excel; 23 KB) van de WEO. De ingevulde excel sheet kunt u sturen naar markmeijrink@gmail.com.

Tekst en foto's: Mark Meijrink, Werkgroep Europese Orchideeën