Groepje tuimelaars in de Noordzee (foto: Marijke de Boer)

35 dolfijnen gefilmd bij de Zeeuwse kust

Ecomare
9-OKT-2014 - Onlangs werd een groep van 35 tuimelaars gefilmd in het Nederlandse deel van de Noordzee, bij de Zeeuwse kust. Er zwemmen wel eens groepjes vanaf de Schotse en Noord-Engelse kust richting Nederland, maar dan gaat het om twee of drie dieren. De laatste keer dat een echt grote groep bij de Nederlandse kust werd gezien, was alweer tien jaar geleden.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Onlangs werd een groep van 35 tuimelaars gefilmd in het Nederlandse deel van de Noordzee, bij de Zeeuwse kust. Er zwemmen wel eens groepjes vanaf de Schotse en Noord-Engelse kust richting Nederland, maar dan gaat het om twee of drie dieren. De laatste keer dat een echt grote groep bij de Nederlandse kust werd gezien, was alweer tien jaar geleden.

"Dat is nu zo mooi met eendekukeltjesweer. Dan valt zulks op. Want die tuimelaars spelen altijd met de scheepvaart om hun heen, maar met een zéétje zie je ze niet." Zo reageerde de Texelse visser Dirk Tijsen toen er op Facebook een film verscheen van een flinke groep dolfijnen die al spelend met de kotter BRA5 meezwommen. Die film werd gemaakt op 3 oktober, op het Nederlandse deel van de Noordzee, ten westen van de Zeeuwse kust.

Groepje tuimelaars in de Noordzee (foto: Marijke de Boer)

Vlakke zee
Als het warm, windstil weer is zeggen de Texelaars dat het 'eendekukeljesweer' is. Voor walvisspotters is dat weer ideaal, want je kunt dan elke rugvin zien. Maar in het geval van de ontmoeting met de BRA5 was dat niet eens nodig. De dolfijnen sprongen hoog boven het water uit terwijl ze met de kotter mee zwommen. Biologen hebben de beelden geanalyseerd en kwamen op een totaal van 35 uit.

Welke soort?
In het Nederlandse deel van de Noordzee leven ongeveer 80.000 bruinvissen. Maar de dieren op de film van de BRA5 zijn duidelijk groter dan bruinvissen. Het zijn dus dolfijnen. Biologen van de Zeevogelgroep Nederland hebben vastgesteld dat het om tuimelaars gaat. Tuimelaars zijn bekend van de TV-serie 'Flipper' en van de shows in de dolfinaria. Deze groep zwom in noordelijke richting langs onze kust.

Op bezoek
De meeste tuimelaars in de Noordzee leven langs de Schotse en Noord-Engelse kust. Nu en dan zwemt een groepje van twee tot drie van deze dieren richting Nederland. De laatste keer dat het echt om een grote groep ging was alweer tien jaar geleden. Toen werden ongeveer honderd tuimelaars in het Marsdiep gezien. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat het vaker gaat gebeuren. De Schots-Engelse tuimelaars trekken de laatste jaren steeds verder naar het zuiden. De kans dat een groep dan even op bezoek komt in de Nederlandse wateren wordt daarmee steeds groter.

Kijken en verder lezen
De film van Fred Kraak vind je op Facebook. Lees meer over tuimelaars in de encyclopedie van Ecomare.

Tekst: Ecomare
Foto: Marijke de Boer