Bultrugdolfijn in een zwembad in Bahrein voordat deze weer in de oceaan wordt vrijgelaten.

Bedreigde dolfijnen vrij uit illegale gevangenschap

Stichting IFAW
4-FEB-2023 - Drie bedreigde dolfijnen zijn weer vrijgelaten in de wateren van Bahrein, ruim een jaar na hun illegale vangst. De dieren moesten optreden in een openbaar aquarium van een toeristenresort. De Bahreinse overheid nam contact op met IFAW's reddingsteam voor zeezoogdieren om te helpen bij het redden en vrijlaten van de dolfijnen.

De drie dolfijnen zijn Indische bultrugdolfijnen. Het is een bedreigde diersoort en opgenomen in de Rode Lijst van IUCN. Hun aantallen nemen af.
Na hun illegale vangst in 2021, leefden deze dolfijnen in gevangenschap, op nauwelijks vijf minuten afstand van hun natuurlijke leefomgeving. Maar hun leven was hier verre van natuurlijk. Jojo, Jory en Danny, zoals de dolfijnen werden genoemd, konden niet meer vrij rondzwemmen in de kustwateren van de golfstaat. Ze waren opgesloten in een zwembad dat was vervuild met roest door lekkage van een slecht onderhouden plafond. Hier moesten ze dagelijks optreden en het publiek vermaken. 

Hulpvraag vanuit Bahrein

Toen de Bahraini Supreme Council for Environment (SCE) aanklopte bij IFAW om de redding te ondersteunen, stelden we snel een team samen. Ons plan was om de dolfijnen veilig te vangen om hun gezondheidstoestand te kunnen onderzoeken. Vervolgens konden we ze voorzichtig naar een boot transporteren, zodat we ze vrij konden laten in de wateren van Bahrein. In de maanden voor de vrijlating werkten we samen met één van onze lokale partners, de Tails-dierenkliniek, om de benodigde tests uit te voeren. Daarnaast coördineerden we met SCE en de kustwacht om geschikte locaties voor vrijlating te vinden. 

Voorbereidingen voor de terugkeer van een Indische bultrugdolfijn naar de oceaan

Het kostte meerdere dagen en veel geduld om de drie dolfijnen afzonderlijk op een veilige manier te vangen. Na een laatste gezondheidscheck bevestigden we tijdelijke satelliettags op de dieren, dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, voordat we ze weer uitzetten in de oceaan. Het was een bewolkte en regenachtige dag, wat niet vaak voorkomt in Bahrein. Maar de regen hielp om de dolfijnen koel te houden en om hun huid te beschermen tegen zonlicht tijdens hun transport naar de vrijlatingssite, waarbij de dieren tijdelijk buiten het water waren. 

Terugkeer naar open water

Voor de vrijlating hadden we allerlei zorgen. Waren Jojo, Jory en Danny teveel gewend geraakt aan mensen? Zouden ze contact zoeken met mensen op boten? We overwogen oplossingen voor het geval ze terug zouden zwemmen naar onze boot, of ons zouden volgen naar de kust. We maakten ons zorgen dat de dieren zich niet meer zouden kunnen aanpassen aan een leven in het wild. Gelukkig bleek dat ongegrond: de dolfijnen doken alle drie onmiddellijk onder na hun vrijlating en zwommen snel weg, zonder om te kijken. 

We scanden de omgeving voor een laatste waarneming en zagen een stuk of tien andere dolfijnen in het gebied. Dat maakte voor ons nog eens extra duidelijk dat deze dolfijnen nu weer thuis waren, daar waar ze horen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren. 

Vrijlating van de drie dolfijnen (Bron: IFAW)

Mensen lieten hun stem horen

Deze vrijlating is tot stand gekomen doordat zowel de lokale bevolking als toeristen zagen dat er iets niet in orde was, en melding maakten bij de autoriteiten. Het Openbaar Ministerie van Bahrein kon uiteindelijk bewijzen dat de dolfijnen in de herfst van 2021 illegaal waren gevangen en dat ze terug moesten naar hun natuurlijke leefomgeving, in overeenstemming met de nationale wetgeving en de internationale verdragen over dierenbescherming die Bahrein heeft ondertekend. 

Bahrein is een eilandenstaat die rijk is aan zeedieren, zoals zeekoeien, roggen, dolfijnen, haaien en vele andere dieren. Duurzaam ecotoerisme stelt mensen in staat om deze ongelooflijke dieren in hun natuurlijke omgeving te zien, waar ze kunnen overleven en gedijen. 

Tekst: IFAW
Foto's: Shareef Ali, IFAW