Drachtige addervrouwtjes in het zonnetje

Stichting RAVON
8-JUL-2015 - Naarmate de zomer vordert en het warmer wordt, verschuift de tijd die de adder zonnend doorbrengt. Ze zijn nu vooral in de vroege ochtend en in de namiddag op hun vaste zonplaatsen waar te nemen. Vooral de drachtige vrouwtjes, want die hebben de zonnewarmte nodig voor een voorspoedige ontwikkeling van de eieren en de jongen.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Naarmate de zomer vordert en het warmer wordt, verschuift de tijd die de adder zonnend doorbrengt. Ze zijn nu vooral in de vroege ochtend en in de namiddag op hun vaste zonplaatsen waar te nemen. Vooral de drachtige vrouwtjes, want die hebben de zonnewarmte nodig voor een voorspoedige ontwikkeling van de eieren en de jongen.

De adder (Vipera berus) is een eierlevendbarende (ovovivipare) soort. Addervrouwen paren in het voorjaar vaak met meerdere addermannen. Ze slaan het sperma op in het lichaam en kunnen dit maanden bewaren. In de zomer, als tot bevruchting wordt overgegaan, zal het vrouwtje 4 tot 20 eieren bevruchten waarbij ze dus sperma gebruikt van meerdere mannen. Het aantal bevruchte eieren hangt af van haar leeftijd en afmetingen (conditie). De jongen van de adder ontwikkelen zich in het moederlichaam, stuk voor stuk in een elastisch en doorschijnend eivlies, dat tijdens of onmiddellijk na de geboorte scheurt.

Drachtige addervrouw (foto: Arnold van Rijsewijk)

De draagtijd duurt 6 tot 8 weken, dus de meeste jongen worden geboren in augustus of september. In deze tijd eet het vrouwtje niet, ze besteedt haar dagen aan zonnebaden. Hoe meer zon, hoe sneller de embryo’s ontwikkelen. De dooierzak van een adderei is groot en deze voeding wordt voor de geboorte gedeeltelijk door het jong verbruikt.

2015 Jaar van de adder en addersymposium
In deze tijd van het jaar zijn dus vooral drachtige addervrouwen te zien op hun vaste zonplaatsen. Leden van de Werkgroep Adderonderzoek Nederland en vrijwilligers die monitoren voor het Meetnet Reptielen nemen u in het ‘Jaar van de adder’ graag een keer mee tijdens een excursie. Meld u aan! Op 18 september zal een Addersymposium plaatsvinden in Maarn met diverse lezingen. Voor deelname kunt u zich hier aanmelden.

Kijk voor meer informatie op www.ravon.nl/2015Jaarvandeadder

Tekst: Raymond Creemers & Kris Joosten, RAVON & Pedro Janssen, WAN
Foto: Arnold van Rijsewijk