Buxusmot breidt sterk uit

De Vlinderstichting
1-OKT-2015 - Er zijn in de zomer van 2015 veel buxusmotten gezien. Deze vlinder, die afkomstig is uit Azië, is in 2007 pas voor het eerst in ons land waargenomen. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar inmiddels heeft hij zich flink uitgebreid. Dit jaar zijn er al meer dan 600 meldingen van de buxusmot in Nederland.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Er zijn in de zomer van 2015 veel buxusmotten gezien. Deze vlinder, die afkomstig is uit Azië, is in 2007 pas voor het eerst in ons land waargenomen. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar inmiddels heeft hij zich flink uitgebreid. Dit jaar zijn er al meer dan 600 meldingen van de buxusmot in Nederland.

Dit jaar wordt de buxusmot weer op veel plekken gezien (foto: Kars Veling)Er komen erg veel vragen binnen bij De Vlinderstichting over deze vlinder. Hij is groot en opvallend, maar men komt hem niet tegen in de standaard vlinderboekjes. Dat komt doordat het een micro nachtvlinder is, waarvan aparte boekwerken zijn, maar geen Nederlandstalige.

De buxusmot (Cydalima perspectalis) komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea, China) en is sinds circa 2006 aanwezig in Baden-Württemberg (Duitsland). Vanaf 2007 is de soort ook, zeer lokaal, gevonden in Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittanië en Nederland. In 2009 is op meerdere plaatsen in de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena schade door buxusmot gemeld. In dat jaar zijn op vijf locaties waarnemingen van de soort gedaan. In 2010 ging dat al om 13 verschillende plaatsen en de soort breidde zich dus uit. De volgende jaren kwamen er, naast Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland, ook meldingen uit Limburg en Overijssel en nog later ook uit Zeeland, Utrecht, Groningen en Noord-Holland.

Rups (boven) en pop (onder) van buxusmot (foto: Bert Wiegmans)De rups van de buxusmot kan flinke schade toebrengen aan buxus. De rupsen leven op diverse buxussoorten zoals Buxus microphylla, Buxus sempervirens en Buxus sinica. In Zuid-Duitsland ontwikkelen zich drie generaties per jaar. In Nederland worden minimaal twee generaties per jaar verwacht, met de eerste vlinders in april of mei. In oktober gaan de rupsen in winterrust in een tussen de bladeren gesponnen cocon. Vroeg in het voorjaar worden ze weer actief en vreten verder aan de buxus tot ze verpoppen. Het popstadium duurt zo’n twee weken en de vlinders leven circa acht dagen. De meeste meldingen komen uit september. Dit jaar zijn er al meer dan 600 doorgegeven via Waarneming.nl en Telmee. De vraag is niet zozeer of, maar hoe snel de soort zich nog verder over Nederland zal verspreiden. Meer weten over de buxusmot, kijk dan op Microlepidoptera.nl.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling; Bert Wiegmans