Vipera berus. Adder

Afsluiting Jaar van de Adder

Stichting RAVON
30-DEC-2015 - 25 januari werd bij Vroege Vogels op Radio 1 het startschot gegeven voor het Jaar van de Adder, en vanaf dat moment hebben veel mensen kennis kunnen maken met de enige gifslang in Nederland. Een korte terugblik voordat we het Jaar van de Adder afsluiten.

Het hele jaar door heeft RAVON, in samenwerking met de Werkgroep Adderonderzoek Nederland (WAN), extra aandacht besteed aan de adder door diverse activiteiten te organiseren. Doel was veel mensen kennis te laten maken met de leefwijze van deze bijzondere slang en terreinbeheerders te adviseren over het beheer van het leefgebied van de adder. Want soms zijn eenvoudige aanpassingen in het beheer van adderterreinen cruciaal voor het behoud van deze spectaculaire soort. 

Natuurberichten en publicaties

Dankzij maandelijkse natuurberichten hebben wij bijzondere momenten uit het leven van de adder onder de aandacht kunnen brengen. Het verlaten van de winterverblijven, de adderdans en paringen, de zwangerschap, de geboorte van jonge adders, het vervellen, het zoeken van voedsel, het gebruik van hun leefgebied en het voorbereiden op de winter zijn onderwerpen die zijn verschenen op Nature Today. Ook zijn er dit jaar veel publicaties verschenen over de adder, waarbij onderzoek, beheer en adderbeten aan de orde kwamen. Zin om in de kerstvakantie deze natuurberichten of publicaties nog eens rustig te lezen, ga dan naar www.ravon.nl/2015jaarvandeadder voor het overzicht.

Adderexcursie 22 augustus in West-Drenthe 

In het veld en symposium

Bijzonder in het Jaar van de Adder was de mogelijkheid om met vrijwilligers van de WAN het veld in te gaan en tijdens een excursie adders te zien en kennis te maken met het adderonderzoek. Op deze wijze hebben velen voor het eerst oog in oog gestaan met de adder. Ook werd er een speciale excursie georganiseerd voor de beheerders van addergebieden op de Veluwe.

In de op 20 december verschenen nieuwsbrief Schubben & Slijm nummer 26 zijn excursieverslagen te lezen. In dit nummer is ook een uitgebreid verslag opgenomen over het Addersymposium op 18 september 2015. Het symposium was druk bezocht en bleek een hoogtepunt in het Jaar van de Adder.

RAVON en de WAN willen iedereen bedanken die mee heeft geholpen aan dit fantastische Jaar van de Adder. We hopen dat de kennis over de adder en het beheer van zijn leefgebied is vergroot, en dat dit zal leiden tot een betere bescherming van de adder.

Tekst: Pedro Janssen, WAN & Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga (leadfoto: adder); Rianne Koen