zuidelijke wikke-uil primair

Op valreep 2015: zuidelijke wikke-uil, nieuwe soort voor Nederland

De Vlinderstichting
28-DEC-2015 - Op kerstavond werd er in de werkschuur van Natuurmonumenten bij het Zwanenwater in Callantsoog een nachtvlinder gevonden die op het licht was afgekomen. Het bleek een zuidelijke wikke-uil te zijn, die nog niet eerder in Nederland is gezien. Het is een soort uit Afrika en de Canarische eilanden, die soms als trekvlinder naar het noorden komt.

De zuidelijke wikke-uil uit CallantsoogJe verwacht geen nieuwe vlindersoort rond kerst en het mailtje van Lucien Knol, boswachter van Natuurmonumenten in het Zwanenwater was dan ook zeer verrassend. Hij schrijft: “Vrijwillige boswachter Gert Jan Smit zag 24 december dat er een paar nachtvlinders naar binnen waren gekomen, waarschijnlijk doordat de buitenlamp ’s avonds aan gestaan had. In een van de kozijnen van onze werkschuur in het Zwanenwater Callantsoog trof hij een nachtvlinder die hij niet zo maar kon thuis brengen, in de nachtvlindergids uiteindelijk wel gevonden, toen bleek dat het geen Nederlandse soort betrof.”

De zuidelijke wikke-uil (Tathorhynchus exsiccata) wordt heel af en toe als trekker in Zuid-Engeland gevonden en daarom staat de soort afgebeeld in de Nederlandse nachtvlindergids, die uit het Engels is bewerkt. Daarom was er ook al een Nederlandse naam voor deze vlinder. Het is een soort die vooral in Afrika voorkomt en hier en daar rondom de Middellandse Zee. Ook in Frankrijk bijvoorbeeld is het een zeldzame soort die maar weinig wordt gezien. De vondst zo noordelijk, in de kop van Noord-Holland is dan ook erg bijzonder.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Gert Jan Smit