Gewone dwergvleermuis

Foeragerende vleermuizen in december en januari

Zoogdiervereniging
27-JAN-2016 - Vorige week maandag was het nog ver onder nul en op maandag 25 januari zaten we ineens weer in de dubbele cijfers. Tegen 20.00 uur ’s avonds was het 11 graden Celsius. Eerder die avond was het nog 14 graden. Zacht, droog en weinig wind. Goed weer om met de batdetector op pad te gaan … in januari!

En ja hoor, langs een bosrandje in de luwte was een gewone dwergvleermuis druk aan het jagen. Vele vangst-buzzen na elkaar verraadden dat hij of zij ook daadwerkelijk wat te eten had: wintermuggen?

Gewone dwergvleermuis

Eerder deze winter

In december 2015 werden voor het eerst batdetector-waarnemingen van foeragerende gewone dwergvleermuizen ingevoerd op Waarneming.nl: 8 waarnemingen van 11 dieren in 3 uurhokken. Maar ook foeragerende of overvliegende dieren, alle grofweg onder de lijn Amsterdam-Arnhem. Verder werden op 16, 17 en 18 januari ook al gewone dwergvleermuizen overvliegend met een batdetector waargenomen, in Malden bij Nijmegen.

25 januari

Op de warme avond van 25 januari werden in totaal op 12 locaties in Nederland foeragerende of overvliegende dieren gezien, inclusief 2 waarnemingen met de batdetector. Dit keer verspreid over heel Nederland, noordelijk tot Assen. Alleen in januari 2011 werden eerder 7 waarnemingen van 7 foeragerende dieren in 1 uurhok gemeld.

En niet alleen gewone dwergvleermuizen werden maandag 25 januari 2016 waargenomen; in de provincie Utrecht werden op 2 verschillende locaties foeragerende rosse vleermuizen gezien. Op 7 locaties werd een ‘vleermuis onbekend’ ingevoerd. Voor 2016 waren de waarnemingen van overige soorten beperkt tot een foeragerende gewone grootoorvleermuis in januari 2011 en een foeragerende rosse vleermuis in december 2014.

Maar dit was dan ook wel de warmste 25 januari ooit … Het loont dus om de komende warme avonden, anders dan gebruikelijk, met de batdetector op stap te gaan!

Tekst: Hans Hollander, Bureau van de Zoogdiervereniging
Foto: Wesley Overman (leadfoto: gewone dwergvleermuis)