Tekenbeet

Wat vergroot de kans dat u een tekencheck doet?

Wageningen University
17-APR-2016 - Volgens Tekenradar.nl neemt de tekenactiviteit weer sterk toe. Veel mensen vergeten zichzelf na een bezoek aan het groen echter te controleren op tekenbeten. Ze lopen daarmee onnodig een groter risico op het krijgen van de ziekte van Lyme. Uit een enquête onder bijna 600 mensen blijkt dat we eerder een tekencheck doen als we erop vertrouwen dat we zo’n check kunnen uitvoeren.

De vier verschillende verschijningsvormen van de teek. Rechtsonder het larfje, rechtsboven de nimf, linksonder het volwassen mannetje en linksboven het volwassen vrouwtjeDe enquête werd in januari online afgenomen door Amy van der Heijden in het kader van haar scriptie bij de leerstoelgroepen Strategische Communicatie en Milieusysteemanalyse van Wageningen University.  Het onderzoek moest meer inzicht geven in wat natuurbezoekers beweegt om zichzelf op teken te controleren na een bezoek aan de natuur.

De helft van de mensen bleek zichzelf niet of nauwelijks te controleren op tekenbeten na een bezoek aan de natuur. De enquête werd midden in de winter uitgevoerd dus mogelijk waren mensen in de veronderstelling, overigens ten onrechte, dat teken in de winter niet actief zijn. Overigens blijken veel mensen zich ook midden in het tekenseizoen niet op teken te checken, terwijl dat de beste manier is om het oplopen van de ziekte van Lyme te voorkomen. Dat mensen zich niet checken is opvallend aangezien 60 procent van de mensen denkt dat het risico groot is dat ze door een teek worden gebeten als ze de natuur in gaan. Daarbij geeft 85 procent van de mensen aan dat ze Lyme als een ernstige ziekte zien en denkt 60 procent dat Lyme moeilijk te genezen is. Daarentegen acht slechts 17 procent de kans groot dat ze de ziekte van Lyme oplopen na een tekenbeet. De tekencheck wordt door 70 procent van de mensen gezien als een effectieve tot zeer effectieve manier om de ziekte van Lyme te voorkomen.

Vertrouwen in eigen kunnen

Een op de drie mensen vindt het lastig tot zeer lastig om een tekencheck uit te voeren. Het bleek dat als mensen er meer vertrouwen in hebben dat ze een tekencheck op een goede manier uit kunnen voeren, ze meer geneigd zijn om de tekencheck te doen. Dit vertrouwen in eigen kunnen wordt lager als mensen geen pincet of tekentang bij de hand hebben om de teek te verwijderen, of als er geen spiegel is waarmee plaatsen bekeken kunnen worden die lastig te bekijken zijn, zoals de rug. Omdat de meeste mensen privacy willen om de tekencheck te doen, kan het gezelschap van anderen ook een belemmering zijn.

Tips voor thuis

Indien u het lastig vindt om een tekencheck uit te voeren, dan raden we u aan om deze film te bekijken. Daaruit blijkt dat het doen van een tekencheck niet moeilijk is. Het is zaak om systematisch van boven naar beneden of van beneden naar boven het lichaam te controleren op teken, waarbij extra aandacht wordt besteed aan warme plaatsen van het lichaam, zoals liezen, oksels of knieholten. Voor plaatsen die niet goed zichtbaar zijn kan een spiegel gebruikt worden. Indien een teek wordt gevonden, kan deze verwijderd worden met een puntig pincet of een tekentang. Een handig advies is dus om er voor te zorgen dat u een spiegel en een puntig pincet of tekentang bij de hand heeft. Meldt een tekenbeet of een rode ring of vlek als gevolg van de ziekte van Lyme op Tekenradar.nl.

Tekst: Amy van der Heijden, Bob Mulder en Arnold van Vliet, Wageningen University
Foto’s: Fedor Gassner (leadfoto tekenbeet) en RIVM