Corvus corax. Raaf

Vijf jonge raven in de Maashorst voorzien van kleurringen

Vogelwacht Uden
18-APR-2016 - Eind maart zijn vijf jonge raven uit de Maashorst (NB) geringd met kleurringen. Hopelijk kunnen we er zo achter komen waar ze naar toe gaan als ze in het najaar het territorium van hun ouders moeten verlaten! De jonge raven zijn ondertussen uitgevlogen.

Succesvol paar

De raven die sinds 2011 in de Maashorst aanwezig zijn en sinds 2012 elk jaar succesvol gebroed hebben, waren de eerste raven sinds 90 jaar in Noord Brabant. Dit toont aan dat het gebied, in eigendom van de vier Maashorst gemeenten en Staatsbosbeheer, heel geschikt is voor deze toppers van de voedselketen.

Vijf jonge raven op het nest tijdens het controleren vanaf de grondHet paar wordt elk jaar op de voet gevolgd door een werkgroep van de Vogelwacht Uden e.o. maar waar de jongen blijven, nadat ze in het najaar het ouderlijk territorium moeten verlaten, is onbekend. Een paar keer zijn er gewonde raven in het gebied gevonden maar of dat jongen zijn van dit paar weten we niet omdat de raven niet individueel herkenbaar zijn.

Raven Werkgroep Nederland

Daarom werd dit jaar de hulp ingeroepen van de Raven Werkgroep Nederland, ontstaan vanuit Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN). Zij zijn de deskundigen op ravengebied en hebben sinds enkele jaren een kleurringproject. Na een bijzonder leerzame presentatie en een bezoek aan het nest begin februari werd besloten om de jongen van dit ravenpaar dit jaar ook te ringen met kleurringen, waardoor ze in het veld individueel herkenbaar zijn en we zo meer over hun lot te weten kunnen komen.

Oranje kleurringen

Nadat er indicaties waren dat het paar weer aan het broeden was en uitgerekend kon worden wanneer de jongen uit het ei zouden komen, is het nest op 23 meter hoog vanaf de grond gecontroleerd met een lange stok en een kleine camera. En, inderdaad, er bleken vijf jong raven te zijn; voor zover bekend de vroegste van Nederland. Eind maart was de oudste, op basis van biometrie vier weken (eerste eidatum 04 februari 2016), oud genoeg om geringd te worden.

Zeer wel doorvoede Brabantse raaf met kleurringDe jonge raven kregen een oranje kleurring met duidelijk afleesbaar zwart nummer aan hun rechterpoot en een stalen ring van het Nederlandse Vogeltrekstation aan hun linkerpoot. De jongen waren opvallend goed doorvoed en de grootste woog al meer dan één kilo, ze zijn dan ook een paar dagen geleden succesvol uitgevlogen.

Geef uw waarneming door

De kleurringen zijn zo gemaakt dat ze met verrekijker of telescoop goed afleesbaar zijn en ook in de vlucht als er goede foto’s gemaakt worden. U kunt uw waarnemingen doorgeven via vrs.hetgooi@gmail.nl. Vogelwacht Uden e.o. en de Raven Werkgroep Nederland hopen dat er veel waarnemingen van deze raven terugkomen zodat het mysterie van hun lot opgelost wordt!

Meer informatie

Wilt u meer informatie over raven, een presentatie of wilt u een melding van een actief ravenpaar doorgeven, dan kunt u dat doen bij de Raven Werkgroep Nederland t.a.v. Hans de Vos Burchart.

Tekst: Leo Ballering, Vogelwacht Uden e.o.
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Jan v.d. Tillaart; Mignon v.d. Wittenboer