zilvermeeuw primair

Natuur op Oerol

SoortenNL
26-JUN-2016 - Al 35 jaar bestaat Oerol en dit festival op Terschelling trekt elk jaar duizenden mensen naar het eiland. Er zijn verspreid over Terschelling voorstellingen, waarbij vaak, in overleg met de beheerder Staatsbosbeheer, gebruik wordt gemaakt van de natuur daar. Dit jaar waren er ook ‘echte’ natuuractiviteiten voor de festivalgangers.

Tijdens Oerol zijn er erg veel mensen op Terschelling die behalve van de cultuur, ook genieten van natuurEen aantal soortenorganisaties was er actief om festivalbezoekers ook een mooie natuurervaring mee te geven. Door middel van een gevarieerd programma van natuurexcursies konden festivalbezoekers kennis maken met wat er leeft in zee, in de havens, op het strand, in de duinen, in de bossen, in de dorpjes en op de weiden. Zo waren er bijvoorbeeld een hardloopsafari langs de zeehondjes, fietstochten over het eiland, workshops korren op het strand, routes tellen voor parelmoervlinders en werden er, bij de viskraam in West, meeuwen gevangen en voorzien van een ring. De wadtoren, die normaal op de Richel staat, was ook aanwezig en voorbijgangers kregen info over de bijzondere functie van de Waddenzee voor trekvogels.

Elke avond vanaf 23 uur was er een nachtvlinderopstelling bij een van de Staatsbosbeheercampings. De festivalgangers die daar langs fietsten of op weg waren naar hun slaapzak bleven staan en verwonderden zich over de vele soorten en de fraaie kleuren van de nachtvlinders. Een aantal avonden werd er ook "gestroopt". In dit geval legaal, want er werd een zoet mengsel op bomen gesmeerd om daarmee ook nachtvlinders te lokken. Daar kwamen allerlei uilen op af zoals huismoeder, agaatvlinder, marmeruil en graswortelvlinder, maar ook een prachtige paarsbandspanner.

Er zijn tijdens ‘Natuur op Oerol’ vele De paarsbandspanner kwam op de stroop bij de Staatsbosbehercamping in Hoornsoorten planten en dieren waargenomen, waaronder vogelsoorten als visarend, blauwe en bruine kiekendief, nachtzwaluw en houtsnip. Een kleine bloemlezing uit de andere soorten die de Oerolgangers hebben kunnen zien: rugstreeppad, tengere grasjuffer, grote keizerlibel, gewone citroenzweefvlieg, glasvleugelpijlstaart, duinparelmoervlinder, laatvlieger, zeehond, spookkreeftjes, zakpijpen en vele orchideeën en nachtvlinders. Doordat er elke avond werd genachtvlinderd zijn er veel nachtvlinders gevonden. Onder de ruim 150 soorten waren bijvoorbeeld gelijnde silene-uil, zwartpuntvolgeling, dubbelpijluil en schijnbiesbladroller.

Vele honderden festivalgangers hebben op een nieuwe manier kennis gemaakt met Terschelling en het verborgen leven op Oerol. Natuur op Oerol is een project van SoortenNL en is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Heb je interesse om ook mee te doen? Meld je aan, want volgend jaar doen we het zeker weer.

Tekst: Sander Turnhout, SoortenNL; Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting