apollovlinder primair

Vakantievlinderen

De Vlinderstichting
14-JUL-2016 - Voor midden Nederland is de zomervakantie begonnen en binnenkort volgen de andere regio’s. Veel mensen vertrekken tijdens de vakantie naar Zuid-Europa, op zoek naar zon en warmte. Als je niet in een geheel versteend appartementenpark terecht komt, kun je daar niet om vlinders heen. Veel mensen, ook niet-vlinderaars, genieten tijdens de zomervakantie van vlinders.

Koningspage, te herkennen aan de zwarte lengtestrepenIn Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië zijn veel meer soorten vlinders dan in Nederland. Hebben we het in ons land over zo’n zeventig dagvlinders (dit is inclusief de inmiddels verdwenen soorten), in Frankrijk, Spanje en Italië gaat het om zo’n 250. De herkenning van al die soorten is natuurlijk niet eenvoudig. Tientallen blauwtjes en parelmoervlinders zijn voor de echte vlinderwaarnemers een uitdaging, maar als gewone vakantievlinderaar geniet je gewoon van de talrijkheid, de kleuren en het gedrag. Toch zijn er ook algemene soorten die niet te missen zijn en die wel op naam te brengen zijn.

 

 

 

 

KoninginnenpageTwee echte vakantiesoorten zijn  koninginnenpage en koningspage. De afgelopen twintig jaar is de koninginnenpage ook in ons land meer te zien, vooral ten zuiden van de grote rivieren, maar in Zuid-Europa is de trefkans nog groter. De koningspage komt niet voor in Nederland, maar is in het zuiden een algemene vlinder die je op allerlei plaatsen kunt tegenkomen, ook rond het terras daar aan de Middellandse zee. Het verschil tussen deze twee hoogheden is niet zo moeilijk. De Koninginnenpage is donkerder geel en heeft donkere vlekken op de vleugels en twee korte staartjes. De Koningspage is lichter geel (en de Spaanse zelfs bijna wit) en over de vleugels lopen zwarte lengtestrepen. De staartjes zijn een stuk langer dan die van de koningin. De vlucht van de koningspage is fladderiger dan van koninginnenpage, die een krachtiger slag heeft. Vaak zie je beide soorten op heuveltoppen, waar ze naar toe gaan om een partner te vinden.

ApollovlinderVoor wie echt de bergen in trekt is de apollovlinder een vrijwel zekere begeleider. Deze grote witte vlinder heeft zwarte vlekjes en opvallende rode, witgekernde ogen op de vleugels. De schubjes op de vleugels van de apollovlinder laten vrij snel los en vaak wordt deze daardoor wat transparant. Ook apollovlinders hebben een aparte manier van vliegen. Ze zweven langs de berghellingen met af en toe een vleugelslag. Als ze schrikken of haast hebben kunnen ze natuurlijk ook wel ‘echt’ vliegen. De apollovlinder is erg wijd verbreid en komt in een groot deel van de wereld voor. Deze soort is erg goed onderzocht en er zijn veel verschillende vormen van beschreven. In de Alpen komt naast gewone apollovlinder, nog een andere soort voor, de kleine apollovlinder. Deze is inderdaad iets kleiner, maar ook witter en hij heeft een klein rood vlekje aan de bovenrand van de vleugel.

We wensen iedereen die op vakantie gaat veel vlinders toe, maar ook de thuisblijvers kunnen hier in ons land de komende weken veel vlinders te zien krijgen.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting