gewone dwergvleermuis

Gewone dwergvleermuizen op de vuist

Zoogdiervereniging
3-AUG-2016 - In augustus begint de paartijd van de gewone dwergvleermuis. Net als bij herten en reeën paren vleermuizen in de herfst. In het voorjaar, als de vrouwtjes weer wakker worden, hebben ze geen tijd voor balts en paren. Dan moet de baby groeien.

Gewone dwergvleermuisDe gewone dwergvleermuismannen gaan daarom in augustus met elkaar op de spreekwoordelijke vuist. Ze laten met een heel harde sociale roep aan de buurman weten dat hij niet welkom is, terwijl vrouwtjes onder de indruk zijn van zijn roep en territorium. Nou hebben vleermuismannen geen vuisten, maar op de grens van hun territorium wordt wel degelijk echt fysiek gevochten. Net als bij vogels kan je aan de hand van de schermutselingen op de grenzen van hun territorium de verschillende territoria herkennen.

Het meest belangrijke wapen is echter de ‘keiharde’ sociale roep die de mannetjes dan laten horen. We mogen als mensen blij zijn dat het grootste gedeelte daarvan ultrasoon is, want het is tien keer harder dan het geluid van merels of mussen. Een klein deeltje van het geluid (tussen de 18 en 20 kHz) is wel te horen zonder vleermuisdetector, in elk geval door kinderen en jonge vrouwen, die gemiddeld hogere frequenties nog horen dan mannen en oudere mensen. Het klinkt als een heel hoog ‘tsjrick tsjrick tsjrick tsjrick tsjrick tsjrick’.  Let daarbij ook eens op het silhouet van de snelle vleermuis tegen de lichte avondlucht, dan is de kans groot dat de gewone dwergvleermuis over je hoofd vliegt!

Geluidsopname van een gewone dwergvleermuis

Nacht van de vleermuis

In het laatste weekend van augustus wordt jaarlijks de Nacht van de Vleermuis georganiseerd. In heel Nederland zijn er vleermuisactiviteiten. Een kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen en ze zelfs te horen en te zien! Kijk voor meer informatie op de website van de Nacht van de Vleermuis.

Tekst: Herman Limpens, Zoogdiervereniging
Foto: Wesley Overman