Hoekige krab

Hoekige krab op Ameland

Ecomare
13-SEP-2016 - Op het strand van Ameland is een bijzonder dier gezien. Eind augustus ontdekten twee wandelaars een hoekige krab op de oostpunt van het eiland. In 2003 werd deze opvallende krab voor het eerst gemeld in het Nederlandse deel van de Noordzee, bij het Friese front. Vissers kregen ze opeens in hun netten. Bij ons weten is er echter nooit eerder een hoekige krab op het Nederlandse stránd gezien.

Het lijkt er dus op dat deze krab nu voor het eerst daadwerkelijk voet aan land heeft gezet. De Amelander meldingen kwamen van Theo Kiewiet en Gerbrand Caspers. Zij zagen de krab, onafhankelijk van elkaar, op 31 augustus. Waarschijnlijk hebben ze het hetzelfde dier gezien. Gerbrand Caspers heeft de krab weer in zee gezet en stuurde een foto van zijn ontdekking naar Ecomare.

Warmere winters

Hoekige krabben leven in de Atlantische Oceaan en de Noordzee op plekken met klei op de bodem. Vroeger was de zuidelijke Noordzee in de winter te koud voor deze krab. Hier is de Noordzee ondieper en koelt dus sneller af. Nu door de klimaatverandering de zee opwarmt, is het hier ’s winters warm genoeg voor de hoekige krab. Daardoor breidt hij zich uit naar het zuiden.

Op eigen kracht?

Eén vondst zegt niet veel over of de soort zich echt in het kustgebied heeft gevestigd. Mogelijk is het Amelander exemplaar met een viskotter naar het kustgebied vervoerd.

Meer weten?

In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over krabben in de Noordzee.

Tekst: Ecomare
Foto: Gerbrand Caspers