atalanta's klimop primair

Massa’s atalanta’s

De Vlinderstichting
22-SEP-2016 - De afgelopen weken zijn er veel atalanta’s gezien. Deze trekvlinder is massaal binnengekomen vanuit de ons omringende landen. De meesten zullen hier de komende tijd, samen met onze autochtone vlinders, ook weer verdwijnen, op weg naar het zuiden.

Atalanta is momenteel veel te zienTijdens die heerlijk warme dagen van vorige week kwamen er diverse meldingen binnen bij De Vlinderstichting over grote aantallen vlinders die vanuit de zee het strand op kwamen. Bij het eerste bericht kon je nog denken aan een zonnesteek en de warmte die de waarnemer teveel was geworden, maar toen er  veel meer van deze meldingen kwamen bleek het toch echt op diverse plaatsen voor te komen, onder andere in Scheveningen, Noordwijk en Breskens. Op de pier van IJmuiden werden de aantallen bijgehouden en daar kwam men op zo’n 50 atalanta's binnen vier minuten. Als je dan extrapoleert kom je zo op 3000 vlinders of nog meer die in een korte tijd over de pier het binnenland in kwamen. Niet dat ze in groepen vliegen, zoals trekvogels dat wel doen, maar je ziet een of enkele individuen bij elkaar langs vliegen. 

Op valfruit kun je soms tientallen atalanta's aantreffen

Atalanta's zuigen met hun roltong van het rottende fruitNiet alleen van overzee komen de atalanta's, ook uit het Noorden en Oosten komen ze ons land binnen. Ze tanken hier bij op nectarrijke plekken zoals de soms massaal bloeiende klimop. Omdat ze nog zo'n lange reis moeten maken, is het belangrijk dat atalanta's veel voedsel beschikbaar hebben. Ze komen ook af op rottend fruit en sap van bloedende bomen. Soms kunnen vele tientallen atalanta's bij elkaar worden gezien, bijvoorbeeld op plaatsen waar veel koninginnenkruid of klimop bloeit. Door de stijgende temperaturen zien we de laatste jaren dat ook steeds vaker atalanta's in Nederland proberen te overwinteren. Ook voor hen is het natuurlijk belangrijk om ‘volgetankt’ de winter in te gaan. Als er geen strenge vorst is overleven ze de winter, maar zodra de temperatuur flink onder de -10 zakt sterven de atalanta's.

Wil je zelf de trekkende atalanta's zien? Ga dan op een dag met weinig wind naar een plek waar weinig obstakels zijn zodat je ver kan kijken. Bijvoorbeeld langs de kust, een rivier of een weiland. Kijk richting het noorden. Als je op de juiste dag en plek bent kun je ongeveer elke 30 seconden tot 2 minuten een atalanta voorbij komen.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting

Teksts: Ineke Radstaat & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling