bruin blauwtje primair

Vlinders herkennen lastig?

De Vlinderstichting
7-OKT-2016 - Een regelmatig terugkerende reactie van vlinderliefhebbers op de vraag of ze mee willen doen aan vlindertellingen is: “Maar ik kan die vlinders niet uit elkaar houden, dus ik kan maar beter niet meedoen”. Toch blijkt dat mensen die het wel aandurven in een relatief korte tijd de soorten waar het om gaat op naam kunnen brengen. Op de vlinder- en libellenpuzzeldag 12 november doen we dat samen.

Blauwtjes lijken moeilijk, maar op de puzzeldag zul je zien dat het makkelijker is als je weet waarop je moet lettenWe spreken hier in Nederland maar over zo’n vijfentwintig soorten dagvlinders die je regelmatig te zien kunt krijgen. In de praktijk blijkt dan ook dat mensen prima een monitoringroute kunnen tellen, ook zonder veel voorkennis. Als je begint in april zijn er nog maar weinig soorten aanwezig en elke week dat je telt komt er een of enkele soorten bij, dus je krijgt niet direct alle 25 voor je neus. Daarnaast zijn de meeste soorten dagvlinders goed herkenbaar. Citroenvlinder, dagpauwoog, atalanta en nog veel meer soorten leveren geen probleem op. Het zijn vooral de witjes en blauwtjes waar het iets moeilijker wordt, maar bij die soorten geldt nadrukkelijk dat het best meevalt als je maar weet waarop je moet letten. Om de twijfelaars toch over de streep te krijgen worden er materialen ontwikkeld zoals zoekkaarten. Hier kun je bijvoorbeeld herkenningskaarten downloaden voor blauwtjes (pdf; 9,0 MB), witjes (pdf; 4,5 MB) en zandoogjes (pdf; 4,9 MB) en de blauwe juffers (pdf; 9,8 MB) en glazenmakers (pdf; 0,6 MB). Ook zijn er de prachtige websites, vlindernet en libellennet, waarop men alle informatie over de vlinders en libellen kan vinden.

Micro’s, macro’s, dagvlinders en libellen, alles komt aan bod op de puzzeldagMaar ja, dagvlinders mogen dan in Nederland relatief eenvoudig zijn, libellen is al weer moeilijker en dan hebben we het nog niet over de meer dan 2000 soorten nachtvlinders. Ook als je op vakantie bent, bijvoorbeeld in Zuid-Europa, dan kom je er met die zoekkaarten echt niet uit. Dan moet je echte veldgidsen erbij halen en dan heb je inderdaad twintig pagina’s met blauwtjes en even zoveel parelmoervlinders en zandoogjes. Als je daar foto’s van hebt gemaakt kun je toch wellicht nog achter de naam komen!

Op 12 november is namelijk, in de Reehorst in Ede, de vlinder- en libellenpuzzeldag. Het is voor velen gaaf om te puzzelen, maar natuurlijk ook gewoon leuk om veel mooie plaatjes te kijken. Het is niet zo dat de expert wel even vertelt wat het is, maar er wordt echt samen gekeken en gedetermineerd; je steekt er dus flink wat van op. Neem zelf je ongedetermineerde foto’s mee van dagvlinders uit binnen- en buitenland, maar ook libellen en nachtvlinders, waaronder micro’s. Er zijn diverse veldgidsen aanwezig en ook het internet kan worden geraadpleegd. In de zaal ernaast worden de hele dag presentaties gehouden over allerlei onderwerpen, zoals vlinderfotografie, mooie vlindergebieden in Nederland en Europa, maar ook over de herkenning van wilde bijen en vlinders. Annette van Berkel zal een aantal van haar schitterende films van live commentaar voorzien.

Je kunt ongedetermineerde foto’s meenemen van dagvlinders uit binnen- en buitenland, zoals hier een dambordje uit Georgië

Nature Talks

Dit jaar is de puzzeldag onderdeel van het festival Nature Talks, dat in het teken staat van natuur en fotografie. Het is een tweedaags festival met nationale- en internationale top-natuurfotografen die presentaties geven in de grote schouwburgzaal. Ook zijn er films, nog meer lezingen, een natuurfototentoonstelling en een grote beurs. Kijk hier voor meer informatie en hoe je je aan kunt melden.

De herkenningskaarten en ook de organisatie van de puzzeldag wordt mede mogelijk gemaakt door BIJ12.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting