Wisent op de Veluwe snoeit Amerikaanse vogelkers VOOR EENMALIG GEBRUIK

Wisenten snoeien Amerikaanse vogelkers

ARK Rewilding Nederland
16-OKT-2016 - Zowel op de Veluwe als in de Maashorst zitten de wisenten stevig aan de Amerikaanse vogelkers. De hele zomer lang werden geregeld struikjes met de kop kapot gewoeld, waarbij centimeters dikke takken en stammen afbreken. Vaak blijft er dan een desolate struik over waar slechts wat stobben van resten.

Nu in de herfst gaat het er op de Veluwe nog steviger aan toe: urenlang eten de wisenten blaadjes van de Amerikaanse vogelkers. Daarbij wordt heel handig de bek aan het begin van een twijgje gezet en in één beweging een tiental blaadjes van het twijgje geritst en naar binnen gewerkt.

Wisent op de Veluwe snoeit Amerikaanse vogelkers

Al twee maanden zijn de drie wisenten op de Veluwe zo bezig. Op de Maashorst is dat nu niet te zien. Daar zijn erg veel eikels aanwezig, waar de wisenten hun buik mee vol-eten. Toch verdwijnt er ook op de Maashorst nog geregeld een struik vogelkers. Dit omdat de wisenten even lekker door de takken rauzen. Waarom? Geen idee, maar het effect op het landschap is er niet minder om.

Amerikaanse vogelkers

Amerikaanse vogelkers is een exoot die in Nederlandse natuurgebieden veel bestreden wordt. De struik zaait zich zo snel uit dat terreinbeheerders wel eens spreken over een woekerende invasieve soort met de bijnaam ‘bospest’. De Amerikaanse vogelkers doet het erg goed in de bossen op onze zandgronden en zijn vele bessen trekken vogels aan, die zo helpen met de verspreiding van de soort. De plant maakt blauwzuurverbindingen aan in zijn bladeren en schors, maar herkauwers kunnen dit desondanks goed verteren. Veelal zijn het runderen, zoals Schotse hooglanders, die van de struik eten, maar wisenten blijken dit ook te doen en bovendien de struik grondiger aan te pakken. De komende jaren zal duidelijk worden hoeveel effect dit heeft en of de Amerikaanse vogelkers door het vele snoeien en breken misschien zelfs een minder dominante rol in het landschap krijgt.

Door wisent gesnoeide Amerikaanse vogelkers

Zelf wisenten zien in de Nederlandse natuur

In Nederland leven wisenten nu in drie gebieden. In 2007 brachten ARK Natuurontwikkeling, Duinbehoud, Kritisch Bosbeheer en PWN wisenten terug in de Nederlandse natuur. Deze eerste kudde leeft in de duinen van het Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Sind het voorjaar van 2016 leven er ook kuddes in het Brabantse natuurgebied de Maashorst en op de Veluwe. In deze gebieden zijn verschillende mogelijkheden om wisenten te zien. Bekijk voor de mogelijkheden de websites van deze projecten: www.wisenten.nl, www.allemaalmaashorst.nl en www.wisentopdeveluwe.nl. Op www.ark.eu/wisent vind je meer informatie over wisenten in de Nederlandse natuur.

Tekst: Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling