Koniks met kaardenbol

Grazers trekken ruigtes in op zoek naar najaarsvoedsel

FREE Nature
24-OKT-2016 - De herfst is in volle gang, bomen verliezen hun bladeren en planten bereiden zich voor op de winter. Ook de grote grazers passen zich aan, ze trekken nu de ruigtes in op zoek naar najaarsvoedsel. Kruiden en struiken die eerder dit jaar nog met rust werden gelaten, vallen plotseling in de smaak.

Eén van de voorbeelden hiervan is de kruidvlier, een lage struik die onder andere voorkomt in natuurgebied de Staart. Grote grazers laten deze struik het hele jaar ongemoeid, tot het najaar, dan zitten ze er ineens vol op.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Video: Schotse hooglander eet kruidvlier (bron: FREE Nature)

Koniks eten smeerwortelGrazers trekken deze periode van het jaar sowieso meer de ruigtes in. Hier vinden ze tussen de struiken nog de laatste overgebleven langere grassen. Maar ook wordt waargenomen dat soorten als haagwinde, smeerwortel, bijvoet, distel en brandnetel, soorten die eerder dit jaar nog niet gegeten werden, plotseling op het menu van de grote grazers komen te staan. En nog net voordat de bladeren van de bomen vallen wordt er flink gegeten van de Amerikaanse Vogelkers.

Doordat de grazers geleidelijk overstappen op het eten van steeds ruiger voedsel krijg het darmstelsel de tijd om zich hierop aan te passen. Niet alleen schakelen de dieren nu over van dieet, ook zitten ze plotseling volop in de wintervacht. Zo passen ze zich langzaam aan aan de naderende winter.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto's: Esther Linnartz, FREE Nature
Film: FREE Nature