Tauros koe met kalf

Kalveren zwarte 'oerrunderen' bruin geboren

FREE Nature
9-MEI-2017 - In steeds meer natuurgebieden kom je ze tegen, primitieve Zuid-Europese runderrassen of dieren uit fokprogramma’s die beogen een oeros gelijkend dier te verkrijgen. Veelal zijn dit zwarte runderen met een mooie gladde vacht. Kalveren worden echter licht bruin geboren, een ideale schutkleur.

Sinds het najaar van 2015 loopt er een kudde sayaguesa runderen van FREE Nature in de duinen van Schiermonnikoog. Inmiddels zijn er dit voorjaar al drie kalveren geboren op het eiland. Alle lichtbruin van kleur. Dit ras vertoont nog relatief veel genetische overeenkomsten met het uitgestorven oerrund. In het gele duingrasland vallen de kalveren nauwelijks op. Al langer lopen sayaguesa runderen van collega organisaties in onder andere Planken Wambuis en het Drents-Friese Wold.

Dit drie maanden oude tauroskalf op de Maashorst begint al te verkleuren

In natuurgebieden als de Maashorst en het Kempen~Broek wordt begraasd met taurossen, dieren uit een fokprogramma dat genetisch een dier gelijkend op het uitgestorven oerrund probeert terug te fokken. Ook hier zie je hetzelfde fenomeen terugkeren. En ook kalveren van het heckrund komen veelal lichtbruin ter wereld.

In oerlandschappen met roofdieren als de wolf biedt deze lichte kleur veel voordelen. Kalveren worden dan meestal geboren aan het begin van het voorjaar en gedurende de eerste één a twee weken verstopt in het veld. Op dit moment van het jaar staat er nog veel oud vergeeld gras. Kalveren vallen dan nauwelijks op wanneer ze hier verstopt liggen, plat tegen de grond gedrukt. Ook tussen bosjes en struiken of aan de rand van oude rietkragen kunnen ze zich goed verborgen houden.

Het sayaguesakalf van een half jaar oud (rechts) op Schiermonnikoog is al mooi zwart verkleurd

Na ongeveer drie tot zes maanden beginnen de kalveren langzaam te verkleuren. Uiteindelijk krijgen ze een mooie zwarte kleur, soms met een kastanjeroodbruine rug.

Tekst en foto's: Roeland Vermeulen, FREE Nature