Jonge boommarters

Grotere kans op het zien van boommarters

Zoogdiervereniging
1-JUN-2017 - De komende weken heb je als wandelaar in het bos een grotere kans om één of meer boommarters tegen het lijf te lopen. De jonge boommarters zijn inmiddels zo oud dat ze meer ruimte nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen en verlaten daarom hun nesten in boomholten.

Hun moeder neemt ze mee naar andere schuilplaatsen zoals takkenhopen, holen in de grond en voor de jongen makkelijk te beklimmen bomen waar ze in de kroon kunnen liggen. Ze verhuizen daarbij regelmatig van rustplaats naar rustplaats en trekken zo door hun territorium. De jongen zullen moeten leren jagen en gaan dan met hun moeder mee. Al deze activiteiten vinden ook al in de vroege avond plaats en daarom kun je het geluk hebben dat je op een avondwandeling zelfs een hele familie tegenkomt.

De mannen houden zich niet bezig met het opgroeien van de jongen, maar komen de komende maanden wel meer in beeld. In de periode juli en augustus is de paartijd bij boommarters en de heren gaan dan op bezoek bij de dames om voor het nageslacht van 2018 te zorgen. Ze zijn dan soms ook overdag te zien.

Boommarter

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto's: Bram Achterberg (leadfoto: jonge boommarters)