atalanta - primair

Welke vlinders vliegen in uw tuin?

De Vlinderstichting
31-JUL-2017 - Komend weekend is het weer zover, de landelijke Tuinvlindertelling 2017. Van vrijdag tot en met zondag wordt iedereen gevraagd een kwartiertje in de tuin de vlinders te tellen. Via de gratis App ‘Vlindermee’ krijg je hulp bij de herkenning van de vlinders en kun je ook de vlinders uit je tuin doorgeven.

Heb je veel bloeiende planten in je tuin, dan heb je ook veel vlindersEind juli en begin augustus is het vlindertoptijd in de tuin. Er staan dan in veel tuinen veel bloemen in bloei en de ‘kroeglopers’, typische tuinvlinders, zijn dan normaal gesproken op hun piek. Of dat dit jaar weer het geval is moeten we nog afwachten, want door het warme weer in de eerste helft van het jaar zijn veel vlinders weken eerder dan in normale jaren. Een van de topplanten om vlinders op te tellen is de vlinderstruik of Buddleja. Dit zijn echte vlindertrekkers en ze bloeien nu volop met grote paarse of witte bloempluimen. Voor vlinders zijn ze uitstekend, maar er zit ook een keerzijde aan deze plant. Het schijnt dat hij nogal kan woekeren en wordt door sommigen als een invasieve exoot gezien. Om te voorkomen dat deze plant zich uitzaait kun je de bloemtrossen eruit knippen zodra de bloemen zijn uitgebloeid. Dat heeft nog een ander positief effect, want als de oude tros wordt verwijderd, zullen er kleine nieuwe bloemtrosjes verschijnen waardoor hij langer in bloei blijft. Er zijn trouwens nog veel meer goede vlinderplanten. Lodewijk Hoekstra en De Vlinderstichting hebben daar onlangs een nieuw boekje over gemaakt dat u gratis bij De Vlinderstichting aan kunt vragen.

De top van de vorige tuintellingen: van links naar rechts: boven: kleine vos en atalanta op gedeelde eerste plek, klein koolwitje op 3, onder: dagpauwoog (4), groot koolwitje (5) en citroenvlinder op 6

Ok nachtvlinders als kolibrievlinder en gamma-uil tellen mee en ook deze mooie micro, het muntvlindertjeAls uw tuin al vlindervriendelijk is, zult u veel vlinders tegenkomen. Al voor de negende keer vindt komend weekend de Tuinvlindertelling plaats. Tijdens de eerste telling in 2009 werden ruim 1300 tellingen doorgegeven, de laatste jaren gaat het over vijf- tot zevenduizend en als het mee zit krijgen we dit jaar meer dan 10.000 tellingen binnen. Deelnemers tellen in een kwartier de vlinders in hun tuin. Na de telling geven ze, via de website of app ‘Vlindermee’ het maximale aantal door dat ze gelijktijdig hebben gezien. Als je dus tijdens de telling driemaal een dagpauwoog hebt zien zitten of vliegen, maar nooit samen, dan geef je gewoon 1 exemplaar door. Je mag gerust twee of driemaal tellen, als je maar steeds weer bij nul begint en niet de vlinders van meer tellingen bij elkaar op telt. De Tuinvlindertelling begint op vrijdag en vanaf 10 uur kun je tellen. Zondag om 17.00 uur sluit de telling en kunnen we aan de slag om de gegevens op een rijtje te zetten. Zal de atalanta weer het meest worden geteld of wordt het dagpauwoog, kleine vos of klein koolwitje? Hoeveel tellers zien de prachtige kolibrievlinder en komt de koninginnenpage weer een beetje terug in onze tuinen? Maandag zullen we het weten!

De App ‘Vlindermee’ is gratis verkrijgbaar in de Playstore (Android) en in de App Store (iOS).
U kunt ook uw tellingen invoeren op de website Vlindermee.

Via deze link kunt u gratis een Pdf van het boekje ‘Tuinieren voor vlinders’ aanvragen.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting