Usutuvirus: ook dit jaar veel dode merels gemeld

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
30-AUG-2017 - Er worden dit jaar opnieuw veel dode merels gevonden. Volgens het Vogeltrekstation van het NIOO is er net als in 2016 sprake van een uitbraak van het voor vogels vaak dodelijke usutuvirus.

Begin april al werd in Nederland opnieuw activiteit vastgesteld van het usutuvirus, door surveillance van zowel levende als dode merels. Er was toen ook al een lichte toename te zien in het aantal door burgers gemelde dode merels ten opzichte van de voorgaande weken.

Waar zijn ze?

De surveillance van levende vogels wordt uitgevoerd door het Vogeltrekstation samen met Erasmus MC. In de periode van eind april tot en met juni werd onder levende merels doorlopend activiteit vastgesteld van het usutuvirus. Eind juni nam het aantal meldingen van dode merels duidelijk toe. En vaker dan eerst werd daarbij aangegeven dat er binnen een kort tijdsbestek meerdere dode merels waren gevonden. Nu, in de nazomer, worden er nog altijd zieke en dode merels gemeld, zegt het hoofd van het Vogeltrekstation, Henk van der Jeugd. "In de nazomer zien we altijd minder merels. Ze vervangen hun veren en zoeken dan een rustige plek op uit het zicht van mensen. Na een tijdje verschijnen ze weer. Maar op dit moment is de vrijwel totale afwezigheid van merels echter wel erg opvallend." Volgens Van der Jeugd zal meer onderzoek de komende weken duidelijk moeten maken "of zich stilaan een ramp aan het voltrekken is in de merelpopulatie.”

Meldingen van dode merels in 2017

Symptomen

Tussen eind juni en 20 juli heeft het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) samen met Erasmus MC zeven dode merels onderzocht op de mogelijke doodsoorzaak. Bij zes van de zeven werd het usutuvirus aangetoond. Op basis hiervan en in combinatie met de ervaring uit 2016, het toegenomen aantal meldingen van zieke merels en de toename in merelsterftemeldingen, denkt het Vogeltrekstation dat dit opnieuw een usutuvirusuitbraak is.

Bij een besmetting met het usutuvirus kunnen de volgende symptomen worden waargenomen:

  • Algehele malaise
  • Sloomheid
  • 'Bol’ zitten
  • Niet meer drinken
  • Naar adem happen
  • Spierzwakte (bijvoorbeeld niet meer opvliegen, alleen nog maar laag blijven en meteen weer gaan zitten)
  • Vleugels en kop laten hangen
  • Evenwichtsstoornissen

Welke symptomen een vogel exact vertoont, hangt af van welk orgaan is aangetast (hart, hersenen, perifere zenuwen). Omdat dit beeld ook past bij andere ziekten, kan op basis van de ziekteverschijnselen alleen geen uitspraak worden gedaan of de vogel besmet is met het usutuvirus. 

Zelf melden

Je kunt de vondst van een dode vogel melden bij Sovon Vogelonderzoek Nederland of op de website van DWHC.

Bekijk ook de actuele kaart met het aantal gemelde dode merels van Sovon.

Tekst: Vogeltrekstation en NIOO-KNAW
Foto: Pixabay
Kaart: Vogeltrekstation