Natuurberichten

Uitgever: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Pagina 1 van 19 - 184 Resultaten

Hoe uniek en divers is het onzichtbare leven op Galapagos? Dat is de vraag waarop internationale onderzoekers, geleid door het NIOO, antwoord proberen te vinden. Dit jaar gingen zij op expeditie naar de iconische eilanden om het..


Lees verder 10 november 2023   2 wkn oud
Burgeronderzoekers krijgen een training aan de waterkant

Maar zo’n twintig procent van de kleine wateren in Nederland heeft een goede waterkwaliteit. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van het burgeronderzoek ‘Vang de watermonsters’ van 2023. Tachtig procent van de gemeten wateren..


Lees verder 6 november 2023   3 wkn oud
Bodemdierendagen: onder het maaiveld

Het citizen science-project de Bodemdierendagen is in volle gang. Deelnemers sturen de uitkomsten van hun ‘bodemdierensafari’ in en dragen zo bij aan de jaarlijkse publieksinventarisatie van het Nederlandse bodemleven. Wat..


Lees verder 8 oktober 2023   1 maand oud
NIOO gebouw met open dag banner

Hoe werkt de natuur? Dat is een korte maar ook een grote vraag. En hoe onderzoek je dat? Dat kan iedereen deze zaterdag 7 oktober zelf komen ontdekken… Bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Een kans die zich maar..


Lees verder 6 oktober 2023   1 maand oud
Kleine zwaan (Cygnus bewickii)

Kleine zwanen vliegen bij warm weer minder ver tijdens hun herfsttrek. Klimaatverandering heeft dan ook geleid tot een verschuiving van het wintergebied. Voor het eerst konden Nederlandse vogelonderzoekers de specifieke keuzes..


Lees verder 6 oktober 2023   1 maand oud

Herfst! Dus is het weer tijd voor een bodemdierensafari, op zoek naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Ook tijdens de 9e editie van de Bodemdierendagen zullen weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist..


Lees verder 22 september 2023   2 mnd oud
Krista van den Heuvel bij de nestkasten van het NIOO

Welke rol speelt cognitieve flexibiliteit – het soepel kunnen toepassen van nieuwe kennis – bij het vermogen van koolmezen om zich aan te passen aan verandering? Krista van den Heuvel deed er onderzoek naar bij het NIOO. Een..


Lees verder 11 augustus 2023   3 mnd oud
Schoolkinderen zoeken waterdiertjes bij het NIOO

Van 5 tot en met 11 juni vinden voor de negende keer de Slootjesdagen plaats. Kinderen nemen samen met IVN Natuureducatie de Nederlandse sloten onder de loep. Het NIOO gaat vervolgens aan de slag met de verzamelde data. Wat in de..


Lees verder 5 juni 2023   5 mnd oud
Microben in de bodem

Microben doen zich net als mensen tegoed aan 'junkfood' en worden dik. Dat gebeurt zelfs wanneer je het eigenlijk niet zou verwachten, concludeert NIOO-onderzoeker Kyle Mason-Jones op basis van nieuw onderzoek. "Micro-organismen..


Lees verder 4 mei 2023   6 mnd oud
Boerensloot met kroos

De waterkwaliteit van kleine wateren in Nederland staat al jaren stevig onder druk. Daarom organiseren Natuur & Milieu en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) voor het vijfde jaar op rij het burgeronderzoek 'Vang de..


Lees verder 3 mei 2023   6 mnd oud

Archief