Natuurberichten

Uitgever: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Deel deze pagina

Pagina 1 van 15 - 150 Resultaten

Bloementuin in het Stadspark in de stad Groningen

Dit jaar wordt voor de tweede keer de publiekscampagne Maak Grijs Groener gehouden. Met burgerinitiatieven wil het Deltaplan Biodiversiteitsherstel het begrip biodiversiteit tot leven brengen voor een breed publiek. Dat is hard..


Lees verder 19 juni 2022   2 mnd oud
Slootjesdagen 2022

De 330.000 kilometer sloot die ons land telt wordt bedreigd door vervuiling en droogte. Om de waterkwaliteit te monitoren én aandacht te vragen voor het belang van gezonde sloten voor natuur en maatschappij, vinden dit weekend..


Lees verder 10 juni 2022   2 mnd oud

De waterkwaliteit in de kleine wateren van Nederland wordt niet structureel gemeten. Maar deze watertjes zijn wel erg belangrijk voor vogels, insecten, vissen en planten. Vanaf nu kan iedereen een sloot, ven, gracht of ander water..


Lees verder 3 juni 2022   2 mnd oud
Bosmier

Hoe kunnen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en burgers de ruimte slim gebruiken, zodat natuurlijke bodemfuncties ten volle worden benut? Hierover gaan we op 31 mei tijdens de Bodemdag 2022 met elkaar in gesprek...


Lees verder 26 mei 2022   2 mnd oud
Landschapsonderzoeker Kenneth Rijsdijk

Heggen zijn belangrijk om ons landschap gezond en veilig te houden, betoogt schrijver en landschapsonderzoeker Kenneth Rijsdijk. In Wageningen reikte hij het eerste exemplaar van zijn boek Heg uit aan directeur Geert de Snoo van..


Lees verder 25 mei 2022   2 mnd oud
Ven in Grenspark Kalmthoutse Heide in Noord-Brabant

Stel je voor dat je op een warme zonnige dag aan de rand van een meer zit. Je hebt een ijsje gehaald en zit daarvan te smullen, met je voeten in het water. En dan, whoops, valt het bolletje van het hoorntje in het water. Het is zo..


Lees verder 18 mei 2022   3 mnd oud
Sleutelbloemen (i)

Sleutelbloemen vertellen ons hoe de natuur in graslanden ervoor staat. Daarvoor hoef je alleen maar in de bloemen te kijken. Vorig jaar zijn er in heel Europa bijna 400.000 bloemen gecheckt. Ook dit voorjaar kunnen..


Lees verder 4 mei 2022   3 mnd oud
Infobord bannerversie

Met de plaatsing van een meetboei en een weerstation op Wylerbergmeer is op 21 april het project Meerbericht officieel gestart. In dit project bundelen het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), kennisinstituut Deltares..


Lees verder 23 april 2022   3 mnd oud
Wildzwemmers

Zwemmen in de natuur is gezond. Een groep Britse wetenschappers is het project 'Wild Swimming and Blue Spaces' gestart om het aan te moedigen. Maar wildzwemmers moeten wel goede beslissingen kunnen nemen over hun veiligheid,..


Lees verder 16 april 2022   4 mnd oud
Voorbeeld van een tuinvijver

De metingen door de vrijwilligers van Waterdiertjes.nl hebben in 2021 veel kennis opgeleverd, vooral over de kleinste wateren in Nederland. De campagne was gericht op tuinvijvers. Uit de verzamelde gegevens bleek dat de diepte van..


Lees verder 12 april 2022   4 mnd oud

Archief