Natuurberichten

Uitgever: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Pagina 1 van 18 - 172 Resultaten

Scalesiabos in een krater

Een internationaal onderzoeksteam geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) gaat op jacht naar onzichtbare soorten op de Galapagoseilanden. De diversiteit onder bacteriën en andere microscopisch kleine..


Lees verder 22 maart 2023   6 dgn oud
Linievijver in Breda

Kleine waterdieren zoals kokerjuffers en muggen- en libellenlarven geven een indruk van de waterkwaliteit op die plek. Dankzij de webapp Waterdiertjes.nl kan iedereen hieraan bijdragen. Wat zegt de opbrengst van 2022 ons? Dat het..


Lees verder 8 maart 2023   2 wkn oud
Een springstaartje

Onder het Maaiveld is een nieuwe natuurfilm met spectaculaire beelden, die vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen draait. Het is ook de naam van een breed programma waarmee het NIOO en andere organisaties aandacht vragen voor..


Lees verder 2 maart 2023   3 wkn oud
Bodem enten op de Hoge Veluwe (1)

Met het aanbrengen van een laagje bodem is deze week de volgende fase van start gegaan van een grote proef in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. In het park worden momenteel meer dan 40.000 jonge bomen aangeplant. Doel: de..


Lees verder 24 februari 2023   1 maand oud
Bodemtransplantatie op locatie

In totaal 46 experimenten verspreid over 17 landen en vier continenten laten het zien. “Gebieden waar natuurherstel nodig is, profiteren van een behandeling met bodemtransplantatie”, zegt coördinator van het onderzoek Jasper Wubs..


Lees verder 16 februari 2023   1 maand oud
Rondvaartboten in Amsterdam liggen stil tijdens de pandemie

De coronapandemie gaf wetenschappers een uniek inkijkje in de gevolgen van tijdelijk minder of andere menselijke activiteit. Een internationaal team onderzoekers onder leiding van Lisette De Senerpont Domis (NIOO-KNAW) keek naar..


Lees verder 5 februari 2023   1 maand oud

De grootste oorzaak van ontbossing in het Amazonegebied is dat bos moet plaatsmaken voor landbouw. Bij boslandbouw gaan gewassen juist samen met bomen en dieren: een duurzaam alternatief? Een internationaal team onderzoekers..


Lees verder 26 januari 2023   2 mnd oud

Zonder gezonde, biodiverse bodem geen gezonde samenleving. Maar hoe vertaal je dat naar effectief beleid? De Europese Unie komt in dit nieuwe jaar met de eerste internationale wet om de bodemgezondheid te beschermen. In het..


Lees verder 6 januari 2023   2 mnd oud

Watervogels zijn belangrijke verspreiders van plantenzaden. Maar wat bepaalt het succes van deze manier van verspreiden? En hoe gaat dat in wetlands, waar de meeste zaden niet 'verpakt' zitten in vruchten? Onderzoekers van het..


Lees verder 24 december 2022   3 mnd oud
Regenworm (strooiseleter)

Hoewel de pissebedden dit jaar alweer niet winnen, staan toch de usual suspects in de Bodemdieren Top 3 van 2022. De regenwormen trekken aan het langste eind: ze eindigen net voor de spinnen en de pissebedden. De 2052 waarnemers..


Lees verder 5 december 2022   3 mnd oud

Archief