Natuurberichten

Uitgever: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Pagina 1 van 17 - 161 Resultaten

Vuurwerk

Dat vogels rond Oud & Nieuw massaal opvliegen, was al bekend. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat wilde ganzen door vuurwerk niet ‘even opvliegen en weer neerstrijken’. De gedragsveranderingen houden langer aan, zegt Bart Nolet..


Lees verder 26 november 2022   1 week oud
Brandganzen

Het lijkt zo logisch: meer ganzen eten meer gras, dus is er minder gras te oogsten voor de boer. Maar zo eenduidig lijkt het toch niet te zitten. Een internationaal team geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie..


Lees verder 24 november 2022   1 week oud

Tachtig procent van de kleine wateren in Nederland scoort een onvoldoende voor waterkwaliteit. Dat blijkt uit het nieuwste citizen science onderzoek ‘Vang de watermonsters’. De resultaten zijn vergelijkbaar met de voorgaande drie..


Lees verder 20 november 2022   2 wkn oud
De Roemeense speleoloog Serban Sarbu verzamelt monsters in de grot. Het heet hier Puturosu Mountain: de Stinkende berg. De onderste helft van de wand ziet gifgeel van de zwavel. Net daarboven leeft een laag bijzondere micro-organismen.

Een gezelschap van ecologen en (medisch) microbiologen, dat zichzelf de 'fellowship of the cave' doopte, heeft in een monster uit een Roemeense grot van de welluidende Stinky Mountain een heel interessant organisme gevonden. De..


Lees verder 14 november 2022   2 wkn oud
Grote keizerlibel

“Als we nu geen actie ondernemen om de impact van klimaatverandering op insecten beter te begrijpen en te verminderen, dan beperken we onze kansen op een duurzame toekomst met gezonde ecosystemen drastisch.” ..


Lees verder 8 november 2022   3 wkn oud
Windmolen in Kinderdijk

De Nederlandse waterschappen beheren samen meer dan 35.000 vierkante kilometer aan rivieren, sloten, en terreinen zoals dijken. Dit Blauwgroene Netwerk biedt veel mogelijkheden voor het behoud en herstel van biodiversiteit. Om..


Lees verder 29 oktober 2022   1 maand oud

Utrecht is uitgeroepen tot de ‘Bodemdierenstad van het Jaar’. De stad ontvangt deze eretitel dankzij een hoge score voor de diversiteit aan bodemdieren midden in het centrum én de extra aandacht voor dat onmisbare bodemleven daar...


Lees verder 18 oktober 2022   1 maand oud
Brandganzen

De brandgans blijkt zich sneller aan te kunnen passen dan gedacht. De dieren die door veranderingen in landgebruik besluiten om in Nederland te broeden, zijn ongeveer even succesvol als hun soortgenoten die nog wel de tocht naar..


Lees verder 17 oktober 2022   1 maand oud

Nu bemiddelaar Johan Remkes zijn rapport heeft gepresenteerd, blijft de vraag of en hoe er echt beweging zal komen in de stikstofdiscussie. Boeren en kabinet zijn daarbij niet de enige partijen, zegt directeur Geert de Snoo van..


Lees verder 14 oktober 2022   1 maand oud
Omslag van het boek Alle Bee(s)tjes helpen

Bij het Kinderboekenweekthema 'Gi-ga-groen' horen natuurlijk ook bodemdieren. Daarom hebben alle basisscholen gratis een exemplaar gekregen van 'Alle bee(s)tjes helpen', een nieuw kinderboek van Jolanda Horsten en Djenné Fila...


Lees verder 9 oktober 2022   1 maand oud

Archief