Natuurberichten

Uitgever: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Pagina 1 van 20 - 200 Resultaten

Lowlandsbezoekers op de filterfiets

Dit jaar was het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) te vinden op Lowlands Science. Bezoekers leerden hier over de biodiversiteit van Lake Lowlands, hoe de waterkwaliteit daar effect op heeft, en hoe zij zelf een handje..


Lees verder 28 september 2024   2 wkn oud
10e editie Bodemdierendagen: 10 voor de bodem!

Voor de tiende keer gaan een paar duizend mensen in het hele land op ‘bodemdierensafari’ in eigen tuin en stad. Van vrijdag 20 september tot en met maandag 7 oktober zoeken ze de Tiny Ten: de tien zichtbare ambassadeurs van het..


Lees verder 20 september 2024   3 wkn oud
Soil, LIVE!

Op vrijdagavond 20 september kan iedereen een bijzondere avond beleven, waarin muziek en bodemleven elkaar ontmoeten. In het nieuw gecomponeerde concert Soil, LIVE! komen bodemdieren aan het ‘woord’. Daarna is er kans om ze in..


Lees verder 17 september 2024   4 wkn oud
Burgerwetenschappers op de steiger voor het NIOO-gebouw

Een groep burgerwetenschappers meet sinds maandag 9 september een jaar lang de gevolgen voor de kwaliteit van het water rond een riooloverstort. Dit doen ze binnen het project 'Water op de Kaart', in samenwerking met het..


Lees verder 17 september 2024   4 wkn oud
Lake Lowlands van bovenaf

Komend weekend is het Nederlands Instituut voor Ecologie op Lowlands te vinden. Tijdens dit muziekfestival in Biddinghuizen gaan zij samen met de bezoekers de waterkwaliteit van het plaatselijke meer – dat dan Lake Lowlands heet –..


Lees verder 16 augustus 2024   1 maand oud
Scholeksters

Scholeksters zullen op drie Waddeneilanden met 56 tot 79 procent afnemen de komende honderd jaar. Dit blijkt uit resultaten van de James Cook University in Australië die voortvloeien uit eerder onderzoek van het Nederlands..


Lees verder 30 juli 2024   2 mnd oud

Vogels worden vrijwel overal in Nederland verstoord door mensen. Zelfs in uitgestrekte natuurgebieden als de Waddenzee verstoren wandelaars, voertuigen en vliegtuigen de vogels regelmatig. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat..


Lees verder 19 juli 2024   2 mnd oud
Veenbesparelmoervlinder

Hoge stikstofdepositie en bodemverzuring veranderen de bodemchemie en daarmee ook de kwaliteit van planten. Metingen op een gradiënt van hoge naar lage stikstofdepositie – van Nederland tot en met Zweden – moeten laten zien..


Lees verder 16 juli 2024   2 mnd oud
Zwerm spreeuwen

Jonge, onervaren spreeuwen gaan zelfstandig op zoek naar hun overwinteringsgebied. Door een klassiek verplaatsingsexperiment opnieuw te bekijken en uit te breiden met nieuwe gegevens wist een team van het Nederlands Instituut voor..


Lees verder 6 juli 2024   3 mnd oud
Rode (en ook groene en witte lichten) in bosranden horen bij het langlopende onderzoeksproject naar de effecten van nachtelijk kunstlicht op de natuur.

De gevolgen van veranderingen in de natuur komen soms pas na jaren aan het licht. Langetermijnonderzoek is daarom essentieel. De lange adem die nodig is om dat jaar in jaar uit te meten, is een grote uitdaging. Het Nederlands..


Lees verder 26 juni 2024   3 mnd oud

Archief