Van 4 tot en met 8 oktober: de Bodemdierendagen

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
2-OKT-2017 - Het is bijna tijd voor de Bodemdierendagen. Van 4 tot en met 8 oktober gaan overal in Nederland mensen hun achtertuin in of balkon op om te kijken wat daar leeft. Zo komen we samen te weten hoe het met die onmisbare, maar vaak vergeten (bodem)dieren gaat in onze dorpen en steden. Met dit jaar extra aandacht voor het weer. Help ook mee!

Hoe?

Met de speciale bodemdierenzoekkaart kan iedereen de 10 hoofdgroepen bodemdieren herkennen. Denk aan regenwormen, pissebedden of miljoenpoten. Mensen die ‘dieper durven graven’ zoeken ook naar een aantal soorten, zoals de kleine tweestreep of de tijgerslak. Die staan op de achterkant van de zoekkaart.

Download de speciale zoekkaart

Bijzonder

Bij deze landelijke telling gaat het niet om één groep dieren (zoals vogels of vlinders), maar om een hele samenleving van allerlei dieren die samen de grond gezond maken en houden.

Keukenpapierproef

Om de waarnemingen nog vergelijkbaarder te maken, doen we dit jaar voor het eerst een experiment erbij. Met eenvoudige materialen die iedereen in huis heeft: de keukenpapierproef! Verschillende scholen deden deze week alvast een ‘voorproefje’ op hun schoolplein, in de Week van de Biologie.

Doe de keukenpapierproef!

Waarnemingen insturen

Dat kan op de speciale website www.bodemdierendagen.nl. Daar kun je ook de zoekkaart downloaden, allemaal tips vinden en weetjes over het weer en de resultaten van 2015 en 2016. Wie stonden er toen in de top 3 in jouw type tuin..? En wat zijn we intussen al te weten gekomen?

Meer

...de komende week! Blijf ondertussen kijken op de website voor meer informatie en voor 'live' updates van alle waarnemingen tot nu toe!

  • De Bodemdierendagen worden georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie (Centre for Soil Ecology CSE) van het NIOO en Wageningen University.
  • Ondersteunende organisaties zijn: de Vrije Universiteit (Faculteit Aard- en Levenswetenschappen), het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), NL Greenlabel, YouWe, Puzzling Panda, het Weekend van de Wetenschap en IVN.

Tekst en foto's: NIOO-KNAW