2017: een goed jaar voor veel paddenstoelen

Nederlandse Mycologische Vereniging
27-DEC-2017 - Het verging de paddenstoelen het afgelopen jaar beter dan in het ronduit slechte paddenstoelenjaar van 2016. Het weer was weliswaar grillig, vooral door de grote regionale verschillen in neerslagcijfers, maar de temperaturen vielen enorm mee. In grote delen van het land viel genoeg hemelwater voor de ontwikkeling van veel paddenstoelen. Met name de zomer was prachtig paddenstoelenrijk.

Voorjaar

Op een aantal plaatsen werden voldoende Voorjaarskluifzwammen gezienHet voorjaar was nogal droog. In maart viel er gemiddeld slechts 54 millimeter regen, terwijl er normaal 68 millimeter valt. Ook april was een droge maand. Er viel slechts 25 millimeter regen, terwijl 44 millimeter als normaal wordt beschouwd. In de meimaand was het zonder meer te droog: toen viel er slechts 29 millimeter regen, terwijl 61 millimeter de norm is. Toch kwamen er, met name in maart en begin april, genoeg meldingen van mooie voorjaarspaddenstoelen binnen zoals veel Morieljes, Pronkridderzwammen en Voorjaarskluifzwammen. De niet te droge en zachte maand maart zal hier mede de oorzaak van zijn geweest.

Zomer

In de duinen, met name onder Zomereik, werden veel Roodschubbige gordijnzwammen waargenomenDe zomer begon met een warme junimaand, waarna het wisselvalliger werd. Vooral in juni kwamen er meldingen binnen van veel mooie paddenstoelen die zeer plaatselijk soms in flinke aantallen tevoorschijn kwamen. Vooral veel Russula's en Fluweelboleten lieten plaatselijk van zich spreken. De plaatselijke paddenstoelenweelde werd veroorzaakt door zeer plaatselijke stortbuien, en bleek een aanloop te zijn naar een prachtige paddenstoelenrijke zomer. Vooral in juli viel er verspreid door het hele land veel regen. Normaal valt er in juli 78 millimeter regen, maar dit jaar haalden we de 110 millimeter. In augustus bleef het eveneens plaatselijk wisselvallig en voor de tijd van het jaar koel. Ondanks het voor paddenstoelen nog vroege tijdstip van het jaar, waren er op veel plaatsen meldingen van de mooiste paddenstoelen. Eindelijk een paddenstoelenrijke zomer waarin paddenstoelenlanen van landgoederen en buitenplaatsen van zich lieten spreken door ouderwets veel Boleten en Gordijnzwammen. Ook de bossen aan de binnenduinrand stonden vol met paddenstoelen.

Herfst

Massale fructificatie van StinkparasolletjesIn september ging deze gunstige ontwikkeling voor de paddenstoelen nog even door. De regen bleef echter komen. Paddenstoelen kunnen wel wat vocht gebruiken, maar dat geldt zeker niet voor alle soorten. In september viel er 134 millimeter regen, terwijl er normaal 78 millimeter valt. Regionaal waren er grote verschillen: in een vrij smalle strook aan de kust viel tussen de 150 tot 250 millimeter regen. Toen in oktober de hoeveelheid neerslag afnam, stonden de bossen weer vol met paddenstoelen. Weliswaar een prachtig gezicht, maar opvallend genoeg onbraken er nogal wat soorten die je in dit jaargetijde wel zou verwachten. Veel paddenstoelen die het juist moeten hebben van de wat drogere bossen ontbraken. Teveel aan hemelwater is ongunstig voor de ontwikkeling van veel paddenstoelensoorten. Veel paddenstoelen die je wel zou verwachten schitterden door afwezigheid. November is normaalgesproken de beste maand voor graslandpaddenstoelen. November was een zachte maand dit jaar: vrij zonnig en met een normale hoeveelheid neerslag. Ondanks deze gunstig lijkende factoren waren er op veel graslanden en dijken weinig paddenstoelen te vinden vanwege de aanwezigheid van een opvallende dikke viltige grasmat. Op heel veel dijken vertoonde de grasmat hetzelfde beeld. Waarschijnlijk waren de weersomstandigheden (lange regenperiode, hoge temperaturen en niet teveel zon) mede veroorzaker van deze grasmat.

Tekst en foto's: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging (leadfoto: Eekhoorntjesbrood)