Virtueel het veld in: met de NMV op zoek naar voorjaarspaddenstoelen

Nederlandse Mycologische Vereniging
10-MRT-2021 - Dit jaar worden er geen voorjaarsexcursies georganiseerd door de NMV. Om dat een beetje te compenseren, biedt de NMV vanaf 15 maart een serie lezingen over paddenstoelen aan.

Als gevolg van de coronamaatregelen kunnen we niet in grote groepen met elkaar op stap en dit jaar organiseert de NMV dan ook geen voorjaarsexcursies. Om dat enigszins te compenseren, bieden we als vereniging een serie lezingen aan die begint op 15 maart. In dit natuurbericht tillen we vast een tipje van de sluier op en laten we u zien wat u kunt verwachten in deze periode van het jaar.

Voorjaarspaddenstoelen

Paddenstoelen zijn er niet alleen in de herfst, maar in feite het hele jaar door. Temperatuur en bodemvochtigheid zijn in het voor- en najaar gunstiger dan in andere jaargetijden voor het verschijnen van veel soorten paddenstoelen. Het aantal soorten dat in de lente verschijnt, is doorgaans wel aanzienlijk lager dan in het najaar, maar onder gunstige omstandigheden kunnen er vele tientallen soorten worden gevonden. Daarbij kun je twee groepen onderscheiden: soorten die alleen in het voorjaar verschijnen, en soorten die normaal gesproken in de herfst of winter boven de grond komen, maar ook in het voorjaar als de omstandigheden gunstig zijn. Naast grote, opvallende paddenstoelen verschijnen er ook veel kleinere soorten die soms moeilijk te vinden zijn. Als je weet waar je moet zoeken, zijn ze wel te ontdekken in het strooisel of tussen het gebladerte. Een voorbeeld daarvan is het Elzenkatjesmummiekelkje dat groeit op afgevallen elzenkatjes en dan ook te vinden is tussen afgevallen gebladerte onder els. En wie geluk heeft vindt in het voorjaar de Lentebekerzwam: een klein bekerzwammetje dat zich nogal eens verstopt tussen het gebladerte, maar toch opvalt door zijn felle oranje kleur, soms blauwgroen gelardeerd.

Lentebekerzwam

Andere soorten zijn makkelijker te vinden omdat ze groot zijn, goed zichtbaar op bomen groeien en soms nog prachtig gekleurd zijn ook, zoals de Zwavelzwam. Zelfs plaatjeszwammen, die doorgaans in groten getale verschijnen in de herfst, vallen ook in het voorjaar te bewonderen. Kijk bijvoorbeeld maar eens uit naar het fraaie Blauwgroen trechtertje dat je kunt aantreffen in vochtig schraal grasland. 

Zwavelzwam

Lezingen

Op maandag 15 maart start om 19:30 een digitale lezingencyclus van de NMV. Machiel Noordeloos zal met een lezing over voorjaarspaddenstoelen het spits afbijten. De serie loopt tot en met 7 juni in een frequentie van één lezing in de twee weken. Nadere informatie over de eerste en daaropvolgende lezingen kun je vinden op de website van de Nederlandse Mycologische Vereniging. We verwelkomen iedereen die geïnteresseerd is in voorjaarspaddenstoelen.

Blauwgroen trechtertje

Tekst: Jan Knuiman en Machiel Noordeloos, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Henk Huijser (leadfoto: Elzenkatjesmummiekelkje); Jan Knuiman; Doriene de Jong