Wolf

Op vakantie of in Nederland zie ik een wolf, wat nu?

Zoogdiervereniging
19-JUL-2018 - Het kan gebeuren dat je in Nederland een wolf tegenkomt, zeker nu blijkt dat er in de eerste maanden van dit jaar minimaal zes wolven in Nederland zijn geweest. De kans op het tegenkomen van een wolf is echter veel groter tijdens je vakantie in het buitenland, bijvoorbeeld in de Franse Mercantour of de Italiaanse Appennijnen. Wat moet je vooral wel en niet doen bij oogcontact met een wolf?

Allereerst, geniet ervan! De kans dat je een wolf ziet, is enorm klein en heel bijzonder. Er zijn echter wel een aantal adviezen die je kunt opvolgen. Ook al lijken wolven banger voor ons dan wij voor hen, dat neemt niet weg dat dit een groot wild dier is dat zich met scherpe tanden kan verdedigen bij ernstige verstoring. Gelukkig berichten waarnemers vaak over een rustige situatie waarbij de wolf compleet onverschillig lijkt te zijn zolang mensen op afstand zijn en blijven.

Als je een wolf ziet:

  1. Respecteer de persoonlijke ruimte van de wolf door er niet op af te gaan
  2. Neem langzaam afstand van de wolf
  3. Houd honden aan de lijn
  4. Als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en armgebaren maken
  5. Voer de wolf niet
  6. Maak een foto en stuur deze naar Wolven in Nederland

De wilde verhalen zoals het sprookje Roodkapje zijn gelukkig niet waarheidsgetrouw, zeker als je beseft dat er zo'n 10.000 wolven leven in andere Europese landen waar Nederlanders op vakantie gaan, zelfs in kerngebieden van wolven. Al deze landen laten zien dat samenleven met de wolf goed kan gaan. In Europa zijn sinds de wolf zijn gebied uitbreidt, slechts enkele gevallen (pdf; 2,5 MB) geweest van menselijke verwondingen door gezonde wolven. Dit vaak nadat (verschillende) mensen bovenstaande adviezen niet hebben opgevolgd.

Kortom, als je een wolf ziet, heb je heel veel geluk en daar moet je van genieten! Om een goed beeld te krijgen van waar de wolven in Nederland nu zijn, probeert Wolven in Nederland alle meldingen te verzamelen. Mocht je dus een wolf zien probeer hem dan, deze adviezen in acht nemende, te fotograferen en stuur je foto op naar Wolven in Nederland.

Tekst: Joliene Wennink en Glenn Lelieveld, Zoogdiervereniging / Wolven in Nederland
Foto: Joliene Wennink