Wolf VOOR EENMALIG GEBRUIK

Vrijwilligers Wolvenmeldpunt vinden drollen van derde wolf op de Veluwe

Wolven in Nederland, Zoogdiervereniging
28-FEB-2019 - Wederom vinden vrijwilligers van het Wolvenmeldpunt sporen van een nieuwe wolf op de Veluwe. Deze keer gaat het om een mannelijke wolf, middenin het territorium van een wolvin.

Het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging checkt in opdracht van de gezamenlijke provincies alle meldingen van wolven die ingevoerd worden op het Wolvenmeldpunt . De checks worden gedaan in samenwerking met de partners binnen Wolven in Nederland (WIN). In 2018 is van zo’n 1700 meldingen bepaald of dit wel of niet een wolf geweest kon zijn.

Aanvullend veldonderzoek

Bij interessante meldingen is aanvullend veldonderzoek gedaan, waarbij regelmatig getrainde vrijwilligers zijn ingeschakeld. Op de Veluwe hebben de inspanningen van deze vrijwilligers begin dit jaar ertoe geleid dat een derde wolf is aangetoond, deze keer een mannelijke wolf GW893m, midden in het activiteitsgebied van de Veluwse wolvin GW998f. Het was al duidelijk dat deze man in hetzelfde gebied verblijft als de wolvin, maar nu is ook meer bekend over de identiteit. De identiteiten zijn vastgesteld door het genetisch lab van Wageningen Environmental Research op basis van het aanwezige DNA in de aangetroffen drollen en een gevonden bloedspat (vermoedelijk ovulatiebloed). Deze mannelijke wolf is afkomstig uit de Duitse Eschede/Rheinmetall-roedel in de deelstaat Nedersaksen, circa 400 kilometer van de Veluwe vandaan.

De vondsten van de vrijwilligers laten zien hoe belangrijk het is om mensen op te leiden voor het vinden van sporen en wolvendrollen. Als de vrijwilligers niet actief op zoek waren gegaan naar de drollen, dan was deze mannelijke wolf niet zo snel gevonden. Het aantreffen van drollen is typisch voor territoriale wolven. Territoriale wolven markeren hun activiteitsgebied met uitwerpselen en jagen vrijwel uitsluitend op wild. De wolven op de Veluwe hebben tot op heden lokaal nog geen schaap aangevallen, wat uiteraard goed nieuws is voor de lokale schaapherders. Evengoed is een goede wolf-proof bescherming van schaapkuddes en andere schapen nodig, voorkomen is immers beter dan genezen.

Wat moet je doen als je een wolf ziet

Wolven zijn voor mensen ongevaarlijk, maar roepen toch vaak angst op. Hieronder volgen een aantal tips wat je moet doen als je een wolf ziet:

  • Blijf rustig en laat het dier zijn eigen weg vervolgen.
  • Ga als ruiter, mountainbiker, jager of wandelaar stil staan.
  • Observeer het gedrag van het dier goed.
  • Houdt honden kort aan de lijn.
  • Maak zo mogelijk een foto of filmpje en stuur deze later naar het Wolvenmeldpunt.
  • Neem langzaam afstand indien het dier niet uit zichzelf weg loopt.
  • Vind je het te spannend? Zwaai dan met je armen en maak harde geluiden.

Tekst: Glenn Lelieveld en Maurice La Haye, Wolven In Nederland en Zoogdiervereniging
Foto: Leo Linnartz, ARK