citroenvlinder vlinderstruik - primair

Tien dagen tuinvlinders tellen!

De Vlinderstichting
23-JUL-2018 - Al tien jaar lang is er in het eerste weekend van augustus de tuinvlindertelling. Duizenden mensen tellen een kwartiertje de vlinders die ze in hun tuin tegenkomen. Dit jaar is de tuinvlindertelling, vanwege die tiende keer, extra feestelijk en extra lang, een TuinvlinderTelTiendaagse. De Vlinderstichting roept iedereen op om mee te tellen in de tuin. Doet u ook (weer) mee?

De koninginnenpage heeft een goed jaar. Wie ziet er een tijdens de vlinderteltiendaagse?Veel mensen genieten van vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen? Door vlinders te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling probeert De Vlinderstichting, samen met iedereen die van vlinders houdt, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website Vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

 

Nog nooit eerder waren er zoveel keizersmantels in Nederland, ook in tuinen!De zomer van 2018 is anders dan we gewend zijn. Het is erg warm en droog. Dat merken we nu aan de aantallen vlinders: er vliegen er heel erg veel. Vlinders die normaal vooral in het zuiden voorkomen, zoals de koninginnenpage en luzernevlinders, zien we nu overal in het land opduiken. Wij zijn benieuwd hoe het zich verder zal ontwikkelen. Zal de aanhoudende droogte straks zorgen voor moeilijkheden? Want ook al houden vlinders van warmte, hun rupsen hebben straks fris groen blad nodig om te eten. En dat zou wel eens moeilijk kunnen worden. Blijf daarom de vlinders tellen in uw tuin. Dankzij uw gegevens kunnen wij de vlinderstand nog beter bijhouden!

In 2018 viert de Tuinvlindertelling haar tiende editie. Daarom is de telling verlengd naar tien dagen. Dat betekent meer kans op goed weer en meer tijd om te tellen. Tijdens deze TuinvlinderTelTiendaagse is er elke dag een vlinderactiviteit. Zo kun je op vlindersafari met een expert, nachtvlinders kijken of vlinderworkshops volgen. Kijk op de website van De Vlinderstichting voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. 

Voor alle informatie over de telling en meer tuintips kijk op Vlindermee.nl

Tekst: Ineke Radstaat, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling (leadfoto: citroenvlinder)