Nimf op tekendoek, teken

Tekenbeten: pieken en dalen in 2018

RIVM, Wageningen University
15-APR-2019 - Tijdens het bijzonder warme en droge weer in 2018 zagen onderzoekers van het RIVM en Wageningen University een bijzondere tweesplitsing in het aantal tekenbeetmeldingen bij Tekenradar.nl. Een hoogterecord in de eerste zes maanden en een laagterecord in de laatste zes maanden. Op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde. Na een bezoek aan het groen dus een tekencheck doen.

In 2018 kreeg Tekenradar.nl zo’n 8.500 meldingen van tekenbeten. Dit ligt rond het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Echter, in de eerste helft van 2018 kwamen er meer meldingen binnen dan ooit. Het aantal lag een derde hoger dan gemiddeld. Vanaf juli zakte het aantal meldingen onverwacht hard. De tweede helft van het jaar werden 37% minder tekenbeten gemeld dan normaal. Dit was een laagterecord.

Meldingen

Vooral in de warme april, mei en juni lag het aantal tekenbeetmeldingen hoger dan normaal, mogelijk omdat meer mensen naar buiten gingen door het mooie weer en daarmee een grotere kans hadden een tekenbeet op te lopen. In de loop van mei begon een lange periode van droogte. In juli viel er gemiddeld over het land maar 10 millimeter regen. “Een mogelijke reden voor het lage aantal tekenbeten in de tweede helft van 2018 is deze bijzondere droogte” zegt Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University. Bekend is dat teken als het heel droog is proberen om uitdroging te voorkomen door in de strooisellaag te kruipen.

Aantal tekenbeetmeldingen per week ontvangen via Tekenradar.nl in 2018 en begin 2019 vergeleken met het 5-jaarsgemiddelde

Week van de teek

Deze week is het de Week van de teek, omdat in april meestal het tekenseizoen start. “Door de stijgende temperatuur worden teken actief, terwijl ook meer mensen in hun vrije tijd naar het groen gaan. Hierdoor neemt het aantal tekenbeten ook toe”, vertelt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM. Op dit moment is het aantal meldingen weer normaal voor de tijd van het jaar.

Blijf controleren op tekenbeten!

Ben je in het ‘groen’ geweest, controleer jezelf daarna dan op tekenbeten. Ook in droge periodes, want In de droge tweede helft van 2018 zijn nog steeds veel mensen door teken gebeten. In het tekenseizoen worden elke week duizenden mensen door teken gebeten.

Heb je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk, dat halveert de kans op lymeziekte. Houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Ga naar je huisarts als je een ring of vlek ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. Kijk op Rivm.nl/tekenbeet of Tekenradar.nl hoe je het best een teek kunt verwijderen.

Screenshot van Tekenradar.nl met in de kaart de tekenactiviteitsverwachting voor 21 april. Door de sterk oplopende temperaturen worden teken actiever

Meedoen aan onderzoek

Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten. De meeste mensen worden daarvan niet ziek, maar toch krijgen elk jaar 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Elk jaar houden 1.000 tot 2.500 mensen daarvan lang durende klachten. Het RIVM doet onderzoek naar lyme en andere tekenbeetziekten. Kinderen en volwassenen met lyme kunnen meedoen aan dit onderzoek door zich aan te melden op Tekenradar.nl bij de start van een antibioticabehandeling. Ook volwassenen met koorts na een tekenbeet kunnen zich op deze site aanmelden voor het onderzoek.

Tekst: RIVM en Wageningen University
Foto: Arnold van Vliet

Kijk voor meer informatie op: