Egelsnelweg

Help egels op weg met de Egelsnelweg

Zoogdiervereniging
23-MEI-2019 - Hét geheim om de egel te redden kan weleens in onze eigen tuin liggen. De natuurlijke leefomgeving van de egel krimpt en de druk van predatoren in natuurgebieden wordt groter. Tuinen kunnen als ideale veilige havens voor egels dienen. In het teken van het Jaar van de Egel 2019 lanceert de Egelwerkgroep het project ‘Egelsnelweg’, waarbij tuinen weer opengesteld en geschikt worden voor egels.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, leggen egels heel wat kilometers per nacht af. Egels blijven vrijwel nooit op één plek en delen bovendien hun territorium met soortgenoten. Een schutting of een hek is een ondoordringbare barrière voor de egel. Een ‘egelsnelweg’ is dan ook geen overbodige luxe: een gat van 13x13 centimeter in hek of schutting. Samen met je buren kun je de tuinen ook onderling verbinden, zodat egels vrij en veilig door de buurt kunnen bewegen. 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Video over de Egelsnelweg (Bron: Egelwerkgroep)

Egelvriendelijk tuinieren

Hoe leuk is het als jouw tuin kan dienen als een foerageerplek, paarplek, kraamplek, nestelplek én overwinteringsplek voor egels? Ga daarom eens egelvriendelijk tuinieren! Dat is helemaal niet zo moeilijk, want blad-, tak- en ander tuinafval mag lekker blijven liggen. Zo creëer je schuilplaatsen voor de egel. Zet ook eens een lage schaal met water in je tuin. Egels en andere dieren zullen je dankbaar zijn!

Slakkenkorrels en insecticiden zijn verleden tijd in een egelvriendelijke tuin. Egels zijn tenslotte zelf het beste slakkenbestrijdingsmiddel! Pas ook op als je een vijver, zwembad of sloot in de tuin hebt. Egels zijn goede zwemmers, maar ze moeten wel uit het water kunnen klimmen. Gelukkig kun je dit gemakkelijk oplossen met een plankje.

Doe je mee? Ga naar www.egelsnelweg.nl. En deel vooral foto’s en filmpjes van jouw egeltuin op de facebookpagina van de Egelwerkgroep.

Tekst: Merel Klaarmond, Egelwerkgroep Zoogdiervereniging
Foto: Jacksons Fencing
Video: Egelwerkgroep Zoogdiervereniging