Ringmus balkon

Zes tips voor een vogelvriendelijk balkon

Vogelbescherming Nederland
11-JUN-2019 - Geen balkon is te hoog, te winderig of te warm voor vogels. En ook een klein balkon kan veel voor ze betekenen. Maak uw balkon in een mum van tijd vogelvriendelijk met deze zes tips.

Zelfs op de elfde verdieping hebben koolmezen eens een nestje jongen grootgebracht. Echt waar: ook een klein balkon kan veel betekenen voor insecten en vogels. Alle tuinen en balkons samen zijn belangrijk voor de biodiversiteit in ons land, juist omdat het allemaal kleine, verschillende leefgebiedjes zijn.

Hoe bar ook de omstandigheden op uw balkon: er is altijd wel een tor die net dát nodig heeft (en altijd wel een vogel die die torren lekker vindt). Draag dus uw steentje bij en verwelkom insecten en vogels op uw balkon met deze zes tips.

Alle balkons en tuinen samen zijn belangrijk voor de biodiversiteit in ons land

1. Bijvoeren op de reling

Zorg ervoor dat de vogels eten vinden op uw balkon. Begin met wat bijvoeren op een bakje of plankje aan de reling. Dat valt goed op en daar komen ze van ver op af. Kies dingen die ze extra lekker vinden, zoals meelwormen of verkruimelde vetbollen met insecten. Strooi er een zadenmengsel bij of hang er een voedersilo met zaden in de buurt. De pioniers zijn vaak kool- en pimpelmezen.

Begin met wat bijvoeren op een bakje of plankje aan de balkonreling

2. Planten, ook op ‘lastige’ balkons

Zet verder flink wat potplanten neer om de vogels natuurlijk en gevarieerd voedsel te bieden naast het bijvoeren. Als het past een bessenstruikje, bijvoorbeeld een blauwe bes of kruisbes, ook lekker voor uzelf! In kleinere potten zet u bloeiende planten zoals zonnehoed, vingerhoedskruid, margriet, aster, of zo’n mooie hangaardbei aan de reling. De vogels zijn dol op de vruchten én de insecten die erop afkomen.

In kleinere potten zet u bloeiende planten, zoals zonnehoed

Moestuinbakken

Voor de ‘lastige’ balkons, met veel wind, of juist pal in de zon, zijn moestuinbakken perfect: laag en zwaar. En het zijn ook nog lekkere rommelplekjes voor vogels (google: vierkante meter moestuin). Kies dan voor sterke, makkelijke kruiden die goed tegen de warmte en de wind kunnen, zoals rozemarijn, lavendel of tijm. De kruiden zijn heerlijk voor insecten (en dus geschikt voor vogels) én voor eigen gebruik.

Een moestuinbak is ook een prima plekje voor de gratis zaadjes die u tegenwoordig overal bij krijgt

Nu hoeft er niet per se iets eetbaars in zo’n moestuinbak. Alles mag, het is ook een prima plekje voor die gratis zakjes zaadjes die u tegenwoordig overal bij krijgt. In de categorie niet-eetbaar op een warme en winderige plek, zijn de verschillende sedumsoorten nog een aanrader: bijvoorbeeld wit vetkruid, zacht vetkruid of hemelsleutel.

Sedumsoorten zijn een aanrader op balkons. In dit geval creëren ze een lekker plekje voor een broedende eend

Water geven

In de zomer is begieten wel nodig, want potplanten kunnen niet diep wortelen en zelfs de sterkste planten moeten af en toe drinken. En hoe hoger het balkon, hoe droger de omstandigheden. Kies dan zo groot mogelijke potten en zet er schalen onder voor extra wateropslag.

3. Denk aan de draagkracht van het balkon

Houd met potten en bakken wel rekening met de draagkracht van uw balkon, want dat is niet onbeperkt belastbaar. Een gemiddeld balkon kan 250 kilo per m² dragen. Ter vergelijking: een met aarde gevulde, stenen plantenbak van circa één meter lengte, weegt al gauw 120 kilo. Uw eigen gewicht komt daar natuurlijk nog bij.

In een klimop kunnen de mussen en merels zich goed verschuilen

4. Klimop

Maak de balkonafscheiding met uw buren lekker groen door er een klimop langs te laten groeien vanuit een plantenbak. Een ijzeren frame is handig, maar her en der een spijkertje en een ijzerdraadje volstaat ook om deze klimmer omhoog te krijgen. Hij groeit hard is na een tijdje een mooie dichte schuil- of zelfs broedplaats voor menig mus of merel. Daarbij bloeit een wat oudere, volwassen klimop (struikklimop) nog laat in het seizoen en geeft in de winter zwarte bessen.

Een lage waterschaal is ook op het balkon onmisbaar voor vogels

5. Water

Zet op uw balkon ook een lage waterschaal neer op een tafeltje of gewoon op de grond. Soms is het uitproberen wat werkt. Of koop zo’n mooie hangende waterschaal als er niet te veel wind staat. Badderen is namelijk onmisbaar voor vogels. Ze maken hun veren niet alleen schoon, maar vetten ze na het bad ook in, zodat ze waterafstotend en beter isolerend zijn.

Een mezennestkast kan vrijwel overal hangen. Een mussennestkast het liefst hoog en onder een dakrand

6. Nestkast of bijenhotel

Hang daarbij een nestkast of bijenhotel op uw balkon, zo een met een mooi gekleurd dakje, daar fleurt het hele balkon van op. Kies voor een mezen- of mussennestkast, dan heeft u de grootste kans op bewoning. Let wel: deze mag niet in de volle zon, dan gaan de jonkies dood van de warmte. Is uw balkon op de zuidzijde, hang er dan liever een bijenhotel.

Bonustip: mijnvogeltuin.nl

Meer praktische tips voor tuin of balkon? Ga dan naar www.mijnvogeltuin.nl en doe de Postcode Vogelcheck. Superhandig: u voert uw postcode in en ziet meteen welke vogels in uw buurt leven en wat u voor ze kunt doen. De tips zijn concreet, dus doe er uw voordeel mee!

Tekst: Jeanet van Zoelen, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Shutterstock; Pixabay; Jeanet van Zoelen; Vogelbescherming Nederland