boomblauwtje primair

Minicursus dagvlinders herkennen overal in Nederland

De Vlinderstichting, Jaarrond Tuintelling
9-JUN-2019 - Welke vlinders zie je in jouw tuin? Als je erop gaat letten, zie je steeds meer en kun je de vlinders herkennen en een naam geven. De Jaarrond Tuintelling organiseert, samen met De Vlinderstichting en de KNNV op verschillende plaatsen in het land een minicursus 'dagvlinders herkennen'.

Wist je dat in Nederland meer dan tweeduizend soorten vlinders leven? De meeste zijn nachtvlinders; in Nederland komen nog zo'n 53 soorten dagvlinders voor. De meeste daarvan zijn zeldzaam, maar er zijn er nog steeds een stuk of twintig die je in je tuin zou kunnen tegenkomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de distelvlinder of de koninginnenpage?

Witjes en blauwtjes

De dagpauwoog komt in de meeste tuinen wel voorToch zijn niet alle vlinders even gemakkelijk te herkennen. Zo zijn er vier verschillende soorten koolwitjes (klein koolwitje, klein geaderd witje, groot koolwitje en scheefbloemwitje) die moeilijk uit elkaar te houden zijn. En ook de blauwtjes blijken vaak een moeilijke groep. 

Om de vlinderstand goed te kunnen volgen, verzamelt De Vlinderstichting samen met Jaarrond Tuintelling al jaren zoveel mogelijk waarnemingen uit tuinen. Veel tuinbezitters geven echter aan dat ze niet alle vlinders in hun tuin herkennen. Daarom worden er dit jaar, samen met de KNNV, heel veel cursus-avonden georganiseerd.

Leer in één avond en één excursie hoe je tuinvlinders kunt herkennen en hoe je vlinders in jouw tuin krijgt. Deze cursus wordt in samenwerking met Jaarrond Tuintelling en de Vlinderstichting georganiseerd.
Na deze minicursus kun je succesvol meedoen met de Nationale Vlindertelling van 6 tot en met 28 juli 2019.

Bekijk alle curusdata en locaties

De kleine vos is een echte tuinvlinder

Tekst: Ineke Radstaat en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling